2016-jd-power-slide-5-bm-e1475811282987-850x587

Diasak oleh suasana ekonomi yang tidak menyebelahi pasaran sebelum ini, industri automotif – atau setidak-tidaknya angka jualan kenderaan – bagi beberapa bulan kebelakangan ini sedikit memberi harapan.

Seperkara lagi yang turut menampakkan perkembangan positif bagi industri berkenaan dapat dilihat daripada kajian Indeks Kepuasan Jualan 2016 di Malaysia (Sales Satisfaction Index; SSI) yang dikeluarkan oleh JD Power, hari ini.

Kajian berkenaan mendapati, dengan jumlah jualan yang menurun jika dibandingkan tempoh sama dari tahun ke tahun, industri automotif tempatan kini memberikan tumpuan terhadap penambahbaikan pengelaman pembelian untuk pelanggan mereka.

Ini dapat dilihat daripada peninkatan di dalam pencapaian kepuasan jualan keseluruhan – 789 daripada 1,000 mata – dengan 37 mata peningkatan berbanding tahun sebelumnya. Kajian ini juga memberi petunjuk bahawa pengenalan model-model baharu memberikan kepuasan yang lebih tinggi kepada pemiliknya berbanding mereka yang membeli model-model sedia ada; mencatatkan 804 mata berbanding 787 mata.

2016-jd-power-slide-4-bm-850x432

Dari segi jenama, Mitsubishi menggungguli kedudukan teratas kajian ini, dengan perolehan mata yang hampir sempurna bagi semua kategori yang dinilai. Antaranya ialah dari segi kepuasan pelanggan, usaha jualan, pengedaran, tawaran, jurujual serta jangka masa serahan dan proses yang terlibat.

Mengikuti rapat di belakang Mitsubishi adalah Mazda, dengan Nissan ditempat ketiga sementara jenama tempatan, Perodua mendahului Proton ditempat ke enam. Berdasarkan kaji selidik berkenaan, 92% pelanggan dilaporkan melalui proses pembelian tanpa sebarang masalah, mewakili 11% peningkatan berbanding tahun 2015.

94% pembeli kenderaan pula mengatakan bahawa jurujual lebih memberi penumpuan di dalam memberikan penjelasan terperinci terhadap ciri-ciri dan kelebihan kenderaan yang dijual. “Keriuhan yang terhasil daripada pengenalan model-model baharu ternyata menarik perhatian pengguna untuk mengetahui dengan lebih lanjut dan berkunjung ke bilik pameran,” ujar Naib Presiden Serantau JD Power, Mohit Arora.