PDRM-4

Sejak beberapa hari lalu, satu rakaman suara tersebar di aplikasi WhatsApp, yang menasihati orang ramai agar membayar tunggakan saman pada 15 November ini dan menurut maklumat tersebut, ia adalah daripada satu sumber yang tidak dinamakan daripada Ibu Pejabat PDRM Bukit Aman.

Walau bagaimana pun, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman menafikan pihaknya memberi diskaun kepada orang ramai sekiranya membayar saman pada tarikh tersebut.

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan oleh JSPT Bukit Aman, terdapat individu tidak bertanggungjawab menyebarkan rakaman suara di aplikasi WhatsApp menggesa orang ramai membuat pembayaran pada hari itu bagi menikmati pengurangan harga, laporan Bernama.

Justeru, JSPT menafikan kesahihan maklumat ini, dan meminta agar masyarakat tidak terpengaruh dengan sebarang mesej viral yang tidak diketahui kesahihannya.

Kenyataan itu menambah, orang ramai diingatkan supaya membuat rujukan di Portal Rasmi PDRM (Bahagian Info Trafik) sebelum membuat sebarang penyebaran maklumat.