2017-ford-mustang-convertible-spy-2_bm

Untuk pasaran Malaysia, kita baharu sahaja menerima Ford Mustang S550 yang dilancarkan pada Jun lalu. Hakikatnya, untuk pasaran global, Mustang generasi keenam ini sudah pun berada dalam pasaran hampir tiga tahun, selepas didedahkan pada penghujung tahun 2013. Oleh itu, pembangunan untuk versi facelift model ini dilaporkan sedang dijalankan, dan bakal membuat kemunculan sulungnya sama ada pada Los Angeles Auto Show bulan hadapan, atau di Detroit Januari nanti, serta dijangka menembusi pasaran pada tahun hadapan sebagai model tahun 2018.

Jururgambar risikan kami telah pun mendapat imej Mustang facelift ini yang sedang diuji dijalan raya, dan yang terbaharu dari versi convertible, dikesan sedang diuji di Dearborn, Michigan, Amerika Syarikat. Unit yang sedang diuji ini mengenakan penyamaran yang agak berat, menandakan mungkin tidak banyak perubahan yang dilakukan pada bahagian luaran, tetapi bentuk pada gril hadapan berkemungkinan akan dirombak semula.

Rekaan pada bahagian luaran juga dikhabarkan tidak akan mengalami perubahan kepada bentuk lebih radikal. Edisi istimewa juga akan ditawarkan dan pilihan pakej kemasan lebih banyak turut akan diberi kepada pelanggan. Kebanyakkan rombakan besar akan dilakukan pada bahagian mekanikal model ini.

2017-ford-mustang-convertible-spy-11_bm

Model facelift ini dikhabarkan akan menerima kotak gear 10R80 automatik 10-kelajuan dari Ford, menggantikan kotak gear 6R80 enam kelajuan dari ZF yang digunakan pada model sedia ada. Transmisi baharu ini merupakan hasil usahasama dengan GM, di mana model dari GM seperti Chevrolet Camaro sudahpun mula menggunakannya. Kotak gear enam-kelajuan Getrag MT-82 berkemungkinan akan terus digunakan tanpa sebarang perubahan.

Sebelum ini dinyatakan kotak gear baharu ini belum lagi disahkan sama ada akan digunakan atau tidak bagi pasaran Eropah, tetapi dilaporkan ia akan dipadankan pada model pasaran benua berkenaan berberapa bulan kemudian. Setakat ini, model Cyclone 3.7 liter V6 masih lagi belum dipasarkan di Eropah (dan pasaran lain seperti Malaysia) yang diletakkan diantara model paling rendah 2.3 liter EcoBoost dan model tertinggi Cayote 5.0 liter V8.

Untuk pasaran Malaysia, Mustang 2.3 liter EcoBoost dijual pada harga RM489k manakala untuk model GT 5.0 liter V8 pula dijual pada harga RM599k.