hyundai-b-segment-suv-3-e1476413112326-850x478-bm

Hyundai memang ada SUV segmen B bernama Creta di China dan India, tetapi rekaannya dianggap terlalu lembut dan biasa bagi pasaran seperti Amerika Syarikat. Jadi, pasaran itu akan mendapat SUV berlainan yang direka lebih ganas untuk mencabar model seperti Nissan Juke dan Mazda CX-3. SUV Hyundai yang dimaksudkan ini ditemui oleh jurugambar Eropah kami di atas jalan.

Walaupun ditutup rapi, kenderaan yang masih belum dinamakan ini dilihat mempunyai rekaan yang dinamik, dan seperti Juke dan Jeep Cherokee, ia mempunyai lampu hadapan yang terbahagi dua – lampu penunjuk arah dan lampu siang LED di atas dan lampu utama di bahagian bawah. Gril ‘cascading‘ yang digunakan pertama kali pada model i30 juga digunakan pada bahagian tengah SUV Hyundai ini.

hyundai-b-segment-suv-8-850x567-bm

Profil sisinya juga lebih melengkung dan gagah berbanding Creta, manakala cermin belakang yang lebih menjunam pula menunjukkan sedikit praktikaliti akan terkorban demi mendapatkan gaya yang menarik. Lampu LED dan light guide juga boleh dilihat digunakan pada bahagian belakang, bersama garisan skid plate biasa sebuah SUV.

SUV Hyundai ini seharusnya dibina pada platform sama seperti Creta – yang mana juga diasaskan daripada model i20 – dan menggunakan enjin seperti model i30. Ini termasuklah enjin empat silinder petrol turbo 1.4 liter T-GDI dan diesel turbo 1.6 liter CRD-i, yang dipadankan sama ada dengan kotak gear manual enam kelajuan atau automatik klac berkembar tujuh kelajuan.