proton-vitara-theo-1_BM

Bila-bila masa sahaja di dalam bulan ini, seandainya betul apa yang digembar-gemburkan sebelumnya, Proton akan melancarkan MPV terbaharu, selepas tiga pengenalan kereta sedan keluarannya tahun ini – Perdana, Persona dan Saga.

Dan kini ia bukanlah lagi rahsia; MPV Proton itu nanti, akan ditawarkan sebagai sebuah MPV dalam saiz yang lebih kompak dan disandarkan pembinaan berdasarkan model Suzuki Ertiga. Ini adalah hasil daripada kerjasama yang diumumkan antara Proton-Suzuki sebelum ini.

Apakah bentuk usaha sama yang dipersetujui antara kedua syarikat itu? Antaranya ialah di dalam projek-projek pengenalan semula kenderaan yang berdasarkan model-model tertentu Suzuki untuk pasaran tempatan, terlebih dahulu. Jika Ertiga sudah hampir pasti diperkenalkan, model apa pula selepas ini?

proton-vitara-theo-2_BM

Kami dimaklumkan oleh pegawai tinggi di Proton bahawa syarikat itu sedang menilai pula sebuah SUV bikinan Suzuki sebagai projek seterusnya. Tidak disebutkan model mana secara langsung, tetapi pengesahan itu sudah cukup untuk mengujakan – ia akan menjadi SUV pertama keluaran Proton sekiranya benar-benar menjadi kenyataan kelak.

Suzuki pula tidaklah mempunyai begitu banyak model SUV (yang popular), jika kita ingin meneka model mana yang akan diperkenalkan. Dua model yang pernah dijual untuk pasaran Malaysia sebelum ini dan mempunyai “pengikut” yang ramai ialah Jimny dan Vitara. Atau, jika dilihat jauh sedikit bagi pasaran Asia, mungkin Vitara Brezza yang lebih kecil yang dikeluarkan untuk pasaran India.

Ia menggunakan enjin 1.3 liter dengan kuasa 90 PS/200 Nm dengan transmisi manual sahaja. Sementara Vitara “besar” pula dilengkapi enjin 1.6 liter petrol 118 hp/156 Nm dengan padanan transmisi automatik enam-kelajuan. Anda fikir, yang mana lebih sesuai untuk dipasarkan di Malaysia?

Sementara menunggu pengumuman rasmi lanjut, Theophilus Chin ada membuat imej render model Vitara yang dibayangkan bakal menjadi SUV Proton itu, untuk tatapan anda.

GALERI: Versi rendered Suzuki Ertiga berlogo Proton

GALERI: Suzuki Vitara di Paris 2014