msia-baic-ckd-ev-fb-crop-_bm

Seperti yang diketahui sebelum ini, kenderaan elektrik sepenuhnya (EV) yang akan diproduksi secara pemsangan tempatan (CKD) bakal diperkenalkan pada Malaysia Autoshow 2016 minggu ini. Untuk menambahkan debaran, laman Facebook Institut Automotif Malaysia (MAI) telah menyiarkan imej teaser model tersebut.

Imej berkenaan hanya menayangkan lampu hadapan sebelah kiri sahaja. Walau bagaimanapun, telah dilaporkan sebelum ini kereta berkenaan dibina berdasarkan model BAIC EV200, buatan Beijing Auto International Corporation (BAIC) dari China.

EV200 berkenaan juga sebenarnya dibangunkan dari Mercedes-Benz B-Class generasi pertama. Hatchback elektrik sepenuhnya yang kelihatan hampir serupa dengan B-Class berkenaan dikuasakan dengan motor elektrik berkuasa 53 kW (72 hp) dan tork maksima 180 Nm, menerima suapan tenaga dari bateri litium-ion 30 kWh. Dengan panjang 4,025 mm dan berat 1,295 kg, model ini mampu memecut dari 0-80km/j dalam masa 9.7 saat sebelum mencapai kelajuan maksimum 125 km/j.

Di China, model ini turut hadir dengan varian lebih rendah iaitu EV150 dan EV160. Untuk pasaran Malaysia, projek ini direalisasikan dengan kerjasma antara BAIC dan Amber Dual dan produksi EV yang belum diberi nama ini akan dijalankan di Gurun, Kedah. Selain untuk pasaran tempatan, BAIC EV200 CKD ini juga dirancang untuk dieksport ke negara ASEAN lain.

GALERI: BAIC EV200