2017-yamaha-xsr900-abarth-14_bm

Untuk peminat kereta Eropah, nama Abarth pastinya akan terus dikaitkan dengan Fiat. Namun, untuk projek terbaharu ini, penala Fiat berkenaan menghasilkan sesuatu yang benar-benar berbeza – bekerjasama dengan Yamaha untuk membina motosikal Yamaha XSR900 Abarth. Motosikal istimewa ini hanya diproduksi sebanyak 695 unit, dijual bermula 17 Januari 2017 dan pelanggan perlu menempahnya melalui tempahan atas talian.

Rekaan XSR900 Abarth ini menyerlahkan rekabentuk cafe racer era 60’an diinspirasikan dari barisan motorsikal custom “Faster Sons” Yamaha. Ia di bina berasaskan model XSR 900 standard dan dijana oleh enjin Crossplane 3 850 cc, tiga-silinder berkuasa 115 hp. Enjin ini didatangkan standard dengan sistem ekzos penuh dari Akrpovic.

Motosikal edisi khas ini juga menerima sistem brek ABS, kawalan tarikan serta slipper clutch. Ia juga dilengkapi dengan pelbagai komponen untuk mengurangkan berat keseluruhannya termasuk penutup tempat duduk tunggal dan fender hadapan binaan gentian-karbon dan juga pemegang plat nombor pendaftaran ringan pada bahagian belakang.

Bagi memberikan rupa cafe racer sebenar, ia dipadankan dengan hendal rendah jenis clip-on serta balutan upholsteri dengan kulit dan sued serta jahitan dengan benang berwarna merah. Untuk keseluruhan, model ini diberikan tema warna kelabu dan merah bagi melengkapkan rupa sebuah motosikal “Sports Heritage” Yamaha.

Logo Abarth ditempatkan di tangki minyak, dan untuk menaikkan nilai eksklusifnya, plak aluminium yang menunjukkan nombor produksi jentera ini turut diberikan, ditempatkan dikerangka – dibawah tangki minyak. 600 unit motosikal ini akan diedarkan kepada pelanggan menerusi pengedar sah Yamaha bermula April 2017. Manakala 95 unit lagi akan diterima oleh pembeli bertuah yang akan berpeluang untuk menyertai pengalaman Abarth VIP.

Model istimewa ini mahupun model asas Yamaha XSR900 tidak dijual di pasaran Malaysia, namun Hong Leong Yamaha menawarkan model MT-09 dijana enjin yang sama dijual pada harga RM44,653. Sebuah lagi model yang kelihatan hampir serupa dengan XSR900 – XV950CR – dijana enjin V-Twin 942 cc penyejukkan udara pula dijual pada harga RM55,000.