proton-petronas-syntium-se-6

Proton meneruskan kerjasama dengan Petronas dengan memperkenalkan minyak enjin Petronas Syntium SE baharu eksklusif buat jenama kereta ini. Minyak enjin ini dihasilkan khusus berdasarkan formula eksklusif untuk mengoptimakan prestasi kereta Proton dan pada masa yang sama untuk memperbaiki kos pemilikan kereta untuk jangka masa panjang.

Ia ditawarkan dengan tiga pilihan minyak enjin iaitu Petronas Syntium 3000 (5W-30) fully synthetic, Petronas Syntium 800 (10W-30) semi-synthetic dan juga Petronas Syntium 500 (15W-40) yang berasaskan mineral. Ini adalah rangkaian-rangkaian yang disyorkan oleh Petronas dalam memberikan prestasi optimum untuk pemanduan yang selesa. Servis berkala bagi kesemua kereta Proton adalah 10,000 km dan ini digunapakai untuk semua jenis minyak enjin, termasuk minyak enjin Petronas Syntium SE baharu.

Turut hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah Dato’ Ahmad Fuaad Kenali, Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Zubair Abdul Razak, Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Lubricants Marketing (M) Sdn Bhd (“PLMM”) dan Pengurusan Kanan dari kedua belah syarikat.

proton-petronas-syntium-se-4

Menurut Petronas, dengan pembaharuan minyak enjin bagi kereta Proton, ia dapat menangani isu-isu terkini yang dihadapi para pemandu pada hari ini. Ketika kereta bergerak, pemandu tidak sedar bahawa suhu enjin meningkat secara berterusan, terutamanya semasa kesesakan lalu lintas, memandu di cerun yang curam dan secara laju di lebuh raya. Akibatnya, ia memberi kesan kepada enjin dalam jangka masa panjang. Dengan itu, adalah penting untuk pemandu menggunakan minyak enjin yang bersesuaian untuk menangani tekanan situasi pemanduan masa kini.

Maka menerusi kerjasama ini, ia adalah untuk memperbaiki pengalaman pelanggan dan memberikan lebih nilai melalui pengenalan rangkaian minyak enjin eksklusif untuk kereta-kereta Proton. Rangkaian Petronas Syntium SE ini hanya boleh didapati di semua pusat servis Proton yang diiktiraf sahaja.

“Dengan adanya rangkaian minyak enjin Petronas Syntium SE yang eksklusif, para pelanggan kami dapat menikmati lebih nilai apabila menghantar kereta mereka untuk diservis di mana-mana pusat servis PROTON yang diiktiraf.Tambahan pula, mereka akan mengalami pemanduan yang lebih baik dari segi prestasi kereta, pada kos penyelenggaraan yang lebih rendah,” kata Dato’ Fuaad.

Menurut Proton lagi, pengenalan ini merupakan bukti inisiatif ‘Pelanggan Diutamakan’ dengan menyediakan nilai yang lebih baik kepada pelanggan bukan sahaja dari segi pengeluaran kereta yang lebih baik malah prestasi dan perlindungan untuk kereta mereka.

Malahan ia juga akan memberi nilai yang lebih baik untuk para pelanggan Proton bagi jangka masa pendek dan panjang. Di bawah kerjasama ini pemilik kereta Proton juga akan menikmati penjimatan sehingga 20% untuk servis yang berikutnya di pusat servis Proton Edar.

“Rangkaian minyak enjin yang eksklusif untuk kereta-kereta Proton dari jenama Petronas Syntium ini adalah direka khusus dengan teknologi CoolTechTM yang membantu melindungi dari kenaikan suhu yang melampau, menjadikan enjin kereta lebih efisyen untuk pemanduan yang mudah,” ujar Zubair pula.