westlake-tyres-malaysia-launch-25-850x563

Westlake Tyre, sebuah jenama tayar baharu dari China kini dilancarkan untuk pasaran Malaysia. Merupakan sebahagian daripada Zhongce Rubber Group, syarikat berkenaan telah menubuhkan pejabat pemasarannya di Malaysia untuk memperkembang jenama itu di sini.

Bagi pasaran tempatan, Westlake mensasarkan 85% tayar yang akan dijual akan dikilangkan di Thailand atas sebab-sebab kos dan juga struktur cukai. Beberapa model yang lebih tinggi pula akan dikeluarkan di China.

“Kami berbangga untuk menjadi pengimport tunggal bagi tayar-tayar Westlake, yang terdiri daripada barisan produk dengan kualiti premium pada harga yang berpatutan. Tahun depan, kami merancang untuk melancrkan lebih banyak tayar untuk memenuhi permintaan yang lebih tinggi,” jelas Pengarah Urusan Westlake Marketing Malaysia, Tan Heong Thong.

Di China, Westlake merupakan pembekal OEM bagi pengluar kenderaan seperti Geely, BYD, Changan, Suzuki, Land Rover dan Volvo. Syarikat itu juga mempertimbang untuk membekalkan tayar bagi pengeluar kenderaan yang ada di Malaysia, walaupun tidak dinamakan setakat ini.

Setakat ini, Westlake Malaysia mendakwa mempunyai 300 kedai tayar yang menjual barisan produk mereka di seluruh negara. Selain itu juga, jenama berkenaan turut mempunyai dua kedai konsep yang sudah beroperasi, satu di Terengganu dan satu lagi di Sungai Petani.

Syarikat itu merancang untuk membuka 10 lagi kedai konsep tahun depan. Westlake mempunyai barisan produk yang pelbagai, daripada tayar untuk kereta penumpang, SUV, 4×4, trak ringan, trak perdagangan hinggalah kepada tayar untuk kegunaan industri dan sektor pertanian.