johor-causeway-jam-bernama-pix-630x388

Kerajaan mensasarkan kutipan sebanyak RM144 juta setahun daripada kenderaan asing yang mendaftar menerusi sistem caj jalan raya (RC) di sempadan Malaysia-Singapura.

Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Ab Aziz Kaprawi yang memberitahu Dewan Rakyat, sasaran itu adalah berdasarkan lebih kurang 20,000 kenderaan asing yang berdaftar yang memasuki Malaysia setiap hari.

Katanya lagi, berdasarkan pemantauan pinak kementeriannya, tiada implikasi negatif yang dikenalpasti melalui pelaksanaan RC, laporan The Sun.

Malah selain RC, sistem Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) juga akan diimplementasi mulai 2017 untuk mempunyai satu pangkalan data lengkap bagi kenderaan-kenderaan asing berdaftar memasuki Malaysia.

“Kesan positif hasil implementasi sistem ini adalah mampu memantau kenderaan asing yang memasuki Malaysia menerusi rekod yang ada. Ia mampu memastikan keselamatan negara lebih terjamin dan dalam masa yang sama mengawal trafik dengan lebih baik, “ujar Aziz bagi menjawab soalan yangb dikemukakan oleh Khoo Soo Seang (BN-Tebrau).

Khoo telah mengemukakan soalan mengenai implementasi sistem RC dan jumlah kutipan sejak ia mula dilaksanakan pada 1 Nov lalu.

Menurut Aziz lagi, buat masa ini, kenderaan pendaftaran asing (yang memasuki Malaysia) tiada rekod di sini dan ini turut mendorong berlakunya masalah kenderaan klon.

“Selain itu, ia turut mendorong pemilik kenderaan yang telah melakukan kesalahan melarikan diri dari tindakan undang-undang di negara asalnya, malah turut terbabit dengan beberapa kesalahan termasuk melibatkan kesalahan lalu lintas atau tinggal melebihi had di Malaysia,” ujar Aziz lagi.

Malah beliau turut mengakui, ketiadaan rekod bagi kenderaan pendaftaran asing ini juga boleh menyebabkan masalah mengenal pasti seseorang yang miliki rekod jenayah yang masuk dan keluar dari negara ini.

Justeru, dengan adanya sistem ini, pihak kerajaan mampu mengesan dan memastikan kenderaan asing yang memiliki saman di negara ini agar menyelesaikan saman mereka sebelum keluar dari Malaysia.