jag-i-pace-official-7_1200-bm

Semakin banyak pengeluar kenderaan yang menghasilkan kenderaan elektrik dan terbaru, Jaguar juga ingin menyertainya dengan menunjukkan model konsep berbentuk SUV kuasa elektrik mereka iaitu I-Pace. Ini adalah model SUV kedua yang pernah dihasilkan oleh Jaguar dan adalah kenderaan elektrik pertama bagi jenama itu.

Jaguar memilih untuk membangunkan I-Pace lima tempat duduk ini secara sendiri, dengan pengalaman yang diperolehi daripada perlumbaan Formula E. Hasilnya, punca kuasa yang dipilih adalah pek bateri lithium ion 90 kWh dan dua motor elektrik yang masing-masing boleh menghasilkan 200 hp.

Dengan keseluruhan kuasa sebanyak 400 hp, Jaguar I-Pace boleh melakukan pecutan 0-60 bsj dalam masa hanya empat saat dan hampir 700 Nm tork. Ini adalah satu jumlah yang agak tinggi dan boleh menggerunkan cabaran paling hampirnya iaitu Tesla Model X.

Perkara penting bagi sebuah kenderaan elektrik adalah jarak pergerakannya. Bagi I-Pace, ia dikatakan boleh bergerak sehingga 500 km apabila dicas penuh, dan ini boleh dilakukan dalam masa dua jam melalui stesen cas DCnpantas berkuasa 50 kW. Menurut Jaguar, jika pengguna I-Pace hanya bergerak sekitar 50 km sehari, mereka hanya perlu mengecas satu kali sahaja dalam masa satu minggu.

Walaupun masih sebuah kenderaan konsep, Jaguar serius untuk melepaskannya kepada pasaran dan ia dirancang berlaku pada tahun 2018. Walaupun mesra alam, ia dijamin akan membawa identiti Jaguar bukan sahaja daripada aspek gaya, malah juga prestasi dan kepuasan pemanduan.