paultan.org_free_child_seat_rental_-004

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim menyatakan bahawa kerusi kanak-kanak dalam kenderaan sepatutnya diwajibkan lebih awal daripada tarikh cadangan pelaksanaannya yang ditetapkan pada 2019.

Rohani berkata, beliau akan menemui wakil dari Kementerian Pengangkutan dan pihak-pihak berkaitan yang lain berkenaan hal ini, memetik laporan akhbar The Sun.

Ini adalah berikutan kematian tragis seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun di Ulu Tiram, Johor Sabtu lalu. Kanak-kanak itu terjatuh keluar daripada kereta yang dipandu oleh bapanya sebelum digilis oleh kenderaan lain.

“Sebelum melaksanakan sesuatu peraturan yang baharu, kami di kementerian selalu memberikan rentang waktu yang memadai bagi orang awam untuk membiasakan diri mereka agar mereka tidak akan dikenakan tindakan.

“Bagaimana pun, isu-isu seperti penggunaan kerusi khas bagi kanak-kanak ketika berada di dalam kenderaan tidak boleh dilengahkan kerana ia berkaitan keselamatan nyawa,” ujar beliau.

Sementara gesaan untuk mempercepat pelaksanaan itu disepakati, ibu bapa terlebih dahulu mengambil berat tentang keselamatan anak-anak mereka. “Kementerian akan terus memberi penekanan terhadap lebih banyak kempen kesedaran berkaitan hal ini dapat dijalankan.”