Toll

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) akan melaksanakan kutipan tol secara elektronik (ETC) sepenuhnya bermula 30 Nov ini yang melibatkan sembilan plaza tol di Utara.

Bernama melaporkan, Ketua Pegawai Operasi PLUS, Mohammad Fuad Khusairi menyatakan, sembilan plaza tol yang dimaksudkan itu ada terdiri daripada plaza tol Hutan Kampung, Alor Setar Utara, Alor Setar Selatan, Pendang, Gurun, Sungai Petani Utara, Sungai Petani Selatan, Bertam dan Sungai Dua.

“Bermula darip tarikh berkenaan, semua transaksi kutipan tol akan dilakukan secara elektronik, sama ada melalui Touch n Go, PLUSMiles atau SmartTAG,” jelas beliau. Untuk menggalakkan orang ramai beralih kepada kaedah bayaran elektronik ini, PLUS kini giat menjalankan promosi dengan menawarkan kad PLUSMiles dan Touch n Go pada harga RM5, hingga 31 Disember nanti.

“Sebagai tambahan, pengguna kenderaan Kelas 1 yang membayar secara elektronik di sembilan plaza tol berkenaan layak menerima rebat 10% bagi tempoh 30 Nov 2016 hingga 31 Januari 2017,” tambah beliau. Menurutnya lagi, lebih daripada 70% pengguna jalan raya yang melalui plaza-plaza tol berkenaan sudah pun menggunakan kaedah bayaran elektronik.

Jumlah berkenaan dijangka mencecah 80% selepas ETC sepenuhnya dilaksanakan nanti. Selain itu, jelas beliau, lorong Touch n Go dan SmartTAG (di plaza tol terlibat) kini mengendalikan sejumlah 1,000 transaksi, berbanding 180 transaksi bagi lorong tunai.