petron-euro-5-diesel-launch-6-1_bm

Petron hari ini melancarkan bahan bakar diesel baharu yang digelar Turbo Diesel Euro 5. Diesel bergred lebih tinggi ini sebenarnya telah pun mula menembusi pasaran akhir bulan lalu, dan kini boleh didapati di 14 stesennya di seluruh semenanjung Malaysia. Menurut Petron, angka ini akan meningkat kepada 70 stesen di seluruh semenanjung menjelang akhir tahun ini.

Petron mendakwa aditif dalam Turbo Diesel Euro 5 ini “direka untuk membolehkan bahan bakar tersebut bertahan pada kepanasan ekstrem dan tekanan tinggi di dalam sistem suntikan terkini”, serta mampu membersihkan sistem suntikan dan membuang deposit sedia ada. Petron juga mendakwa diesel baharu ini mampu memberikan “restorasi cepat dan lengkap terhadap kehilangan kuasa setelah diuji selama tiga ke empat jam.”

Sama seperti diesel bergred Euro 5 lain di Malaysia, Turbo Diesel Euro 5 dari Petron ini mengandungi kandungan sulfur yang rendah iaitu pada kadar 10 ppm, berbanding 500 ppm pada diesel bergred Euro 2M. Diesel premium ini juga dijual hanya 10 sen seliter lebih mahal berbanding diesel Euro 2M, iaitu RM2.00 seliter (harga untuk November 2016).

Senarai 14 stesen Petron yang kini mula menawarkan Turbo Diesel Euro 5 adalah:

Lembah Klang
1. Petron Subang Indah
2. Petron Jalan Maarof
3. Petron Sg. Jati
4. Petron Damansara Kayu Ara
5. Petron Grand Saga Arah Selatan
6. Petron Batu 8
7. Petron Seri Kembangan Raya
8. Petron Sg. Rasah
9. Petron Jalan Kapar
10. Petron Bangi Seksyen 10

Johor
1. Petron Temenggong Ahmad
2. Petron Buloh Kasap
3. Petron Majidee
4. Petron Pasir Gudang Barat 2