Baru saja dilancarkan untuk pasaran Malaysia Selasa lalu, Hyundai Ioniq Hybrid ada satu lagi berita bermakna; model berkenaan dianugerahkan penarafan lima bintang bagi ujian kemalangan Euro NCAP.

Sistem Autonomous Emergency Braking (AEB) diuji terhadap kenderaaan dan patung ujian; ia berjaya mengelak perlanggaran di dalam ujian kelajuan 50 km/j bagi pemanduan dalam bandar. Ionoq juga berjaya mengelak perlanggaran di dalam ujian AEB terhadap pejalan kaki pada kelajuan 45 km/j. Walaupun patung ujian dilanggar bagi ujian 50 km/j, kelajuan ketika perlanggaran berjaya dikurangkan kepada 25 km/j.

Bagi pasaran Malaysia, Hyundai Ionoq yang ditawarkan dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan lengkap; AEB, Lane Keep Assist, Blind Spot Monitor dan juga Smart Cruise Control (SCC) bagi varian tertinggi HEV Plus. Bagaimanapun, varian HEV yang lebih rendah juga turut dilengkapi dengan tujuh beg udara.

Untuk mendapatkan perincian lebih lanjut berkaitan model hibrid terbaharu yang menjengah pasaran Malaysia ini, layari laman Carbase.my.

Hyundai Ioniq HEV Plus