demak-factory-bm-1

Demak Marketing Sdn Bhd, sebuah anak syarikat kepada DNC Asiatic Holdings Sdn Bhd sudah beroperasi sejak tahun 2002, dan kini mempunyai tiga kilang pemasangan motosikal, masing-masing satu di Kuching Sarawak, Olak Lempit, Selangor dan Sri Lanka.

Bagi setiap kilang tersebut, masing-masing mampu mengeluarkan secara maksimum 36,000, 200,000 dan 72,000 unit motosikal setiap tahun. Walaubagaimanapun, pada masa ini, hanya 54,000 unit dikeluarkan di Olak Lempit dan 12,000 di Sarawak setiap tahun.

Dari tempoh ia mula beroperasi, lebih 60 model telah dikeluarkan oleh Demak tetapi kini, yang aktif dikeluarkan adalah 15 model, antaranya Evo Z yang menjadi model paling laris, Skyline GT, DXT 250, DVS 110, Transtar, Tropica, DTM 150/ 200 dan ECO110.

Bagi kilang di olak Lempit, Selangor, ia terletak di kawasan seluas 260,000 kaki persegi dan kini adalah kemudahan utama Demak, di mana selain untuk pasaran tempatan, ia turut dieksport ke negara luar termasuk Sri Lanka, Vietnam dan Myanmar. Pada masa hadapan, Demak turut melihat kemungkinan memasuki pasaran Iran.

Bergantung pada model, alat ganti tempatan pada motosikal Demak boleh mencapai tahap sehingga 70 peratus, manakala bahagian enjin pula diimport daripada Taiwan dan China. Bagi model tertentu, beberapa bahagian turut diimport dari negara seperti Vietnam, China, Thailand dan Indonesia.

demak-factory-bm-26

Menurut wakil daripada bahagian operasi kilang Demak di Olak Lempit, sebelum ini, semua acuan (mold) untuk produk mereka berada di Taiwan, tetapi kini telah dibawa kembali ke Malaysia atas sebab-sebab tertentu.

Kilang di Olak Lempit ini mempunyai seramai 100 pekerja (di bahagian kilang sahaja) dan kebanyakannya terdiri daripada warga negara luar termasuk dari Bangladesh, China dan Filipina. Untuk bahagian pengurusan pula, kebanyakannya adalah warga tempatan.

Untuk menyokong jualan oleh sebanyak 540 pengedarnya, Demak sudah mempunyai enam pusat servis rasmi masing-masing di Johor Bahru, Kuantan, Sungai Petani, Ipoh, Kota Kinabalu dan paling besar di Batu Caves, Selangor.