LRT-rail-pix-Bernama_PT_BM

Rapid KL telah mengeluarkan kenyataan mengumumkan tujuh stesen LRT Laluan Ampang antara stesen Ampang dan Miharja akan dibuka lewat iaitu jam 9 pagi pada 11 Disember ini (Ahad). Ia bagi membolehkan kerja-kerja fasa terakhir perpindahan ke sistem isyarat yang baharu.

Menurut kenyataan yang turut dimuat naik di laman media sosial Facebook rasmi mereka, pembukaan tujuh stesen iaitu Ampang, Cahaya, Cempaka, Pandan Indah, Pandan Jaya, Maluri dan Miharja, dilewatkan dengan tiga jam bagi membenarkan kerja-kerja penaikan taraf sistem isyarat, yang akan bermula pada tengah malam dan memerlukan sembilan jam untuk menyelesaikan tugasan berkenaan.

Manakala perkhidmatan di Stesen Chan Sow Lin dan seluruh Laluan Sri Petaling antara Putra Heights dan Sentul Timur akan beroperasi seperti biasa dari 6 pagi hingga tengah malam.

“Kerja-kerja penaikan taraf itu akan bermula serta merta selepas perkhidmatan pada 10 Disember berakhir kerana Rapid KL mahu meminimakan ketidak-selesaan di kalangan para pelanggannya. Semasa ketiadaan perkhidmatan LRT di tujuh stesen itu, perkhidmatan bas pengantara percuma akan disediakan oleh perkhidmatan bas Rapid KL,” tambah kenyataan berkenaan.

Selain sepanduk, poster dan notis, staf terlibat juga akan diletakkan di stesen-stesen terbabit bagi membantu penumpang dalam penggunaan bas pengantara dan untuk maklumat yang berkaitan.

Para pengguna juga boleh mendapat maklumat penuh mengenai perkhidmatan bas pengantara di www.myrapid.com.my ataupun dengan mengikut Rapid KL di laman Facebook atau twitter @myrapid.