new-ford-fiesta-theo-render-1

Baru-baru ini Ford telah memperkenalkan model Fiesta generasi akan datang, di mana ia ditampilkan dengan beberapa varian – Trend, Active, ST-Line, Titanium dan Vignale. Walau pun ditampilkan dengan pelbagai visual luaran, namun kesemuanya adalah hatchback sahaja. Pakar imej render, Theophilus Chin telah pun membuat lakaran bayangan untuk Fiesta baharu ini bagi versi sedan.

Dengan menggunakan Fiesta Titanium sebagai asas, model sedan ini menerima padanan lampu belakang yang lebih langsing bagi menggantikan unit yang sedikit besar pada model hatchback, serta dipadankan dengan kekemasan krom. Bahagian belakang yang dipanjangkan juga telah direndahkan sedikit, dengan garisan yang lebih mantap merintangi bahagian pemegang pintu hingga ke lampu belakang. Ada iras Mazda 2 Sedan kan?

Fiesta baharu ini ditawarkan dengan enjin petrol dan diesel, dengan pilihan transmisi termasuk manual lima-kelajuan, manual enam-kelajuan dan automatik enam-kelajuan. Penjana kuasa bagi petrol termasuklah 1.1 liter dan 1.0 liter EcoBoost dengan berapa talaan (70 PS hingga 140 PS), sementara enjin diesel 1.5 liter TDCi pula memberikan kuasa 85 PS dan 120 PS.

new-ford-fiesta-theo-render-2

Selain perubahan tersebut, Fiesta juga telah diberikan penambahbaikan bahagian casis, dengan suspensi ‘double-bonded’ yang lebih keras berbanding sebelum ini untuk memberikan respons stereng yang leboh padu, menurut Ford. Bukan itu sahaja, ia juga bakal dilengkapi dengan pelbagai lagi bantuan pemanduan termasuk bantuan parkir aktif dengan parkir tegak-lurus, kawalan kelajuan aktif dan banyak lagi.

Bergantung pada variannya, Ford Fiesta serba baharu ini juga akan dipadankan dengan roda keluli 15- atau 16-inci, atau roda aloi dengan ukuran 15-,16-, 17- dan 18-inci. Ia turut ditawarkan dengan warna baharu iaitu Blue Wave, Chrome Copper, Milano Grigio, dan Ruby Red. Manakala warna sedia ada yang turut dikekalkan ialah Absolute Black, Blazer Blue, Bohai Bay Mint, Deep Impact Blue, Frozen White, Magnetic, Moondust Silver dan Race Red.

GALERI: Ford Fiesta akan datang