Ramai pemandu di Malaysia yang masih mengamalkan cara pemanduan yang berbahaya, termasuk membawa muatan melebihi had dan tidak mematuhi had laju, sekaligus menjadi antara punca utama berlakunya kemalangan maut di negara ini.

Menurut Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Soiman Jahid, walaupun pelbagai usaha dan kempen keselamatan diadakan, cara itu terbukti kurang memberi kesan terhadap pengguna jalan raya untuk mengamalkan pemanduan berhemah, laporan Bernama.

“Pelbagai pihak termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM), Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) malah pemilik konsesi lebuh raya juga telah melakukan pelbagai usaha termasuk menjalankan penyelenggaraan bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya. Namun kemalangan maut tetap berlaku,” ujarnya ketika mengulas punca kemalangan maut yang sering berlaku di jalan raya di negara ini termasuk kes terbaharu yang menyebabkan enam sekeluarga maut dalam satu kemalangan jalan raya di susur keluar Plaza Tol Chukai, Lebuhraya Pantai Timur 2, Kemaman, Sabtu lalu.

Tambahnya, sebaik sahaja menerima panggilan kecemasan, JBPM akan terus ke kawasan kemalangan dalam masa 10 minit untuk membantu mengeluarkan mangsa yang terlibat.

“Walau bagaimana pun, kita berharap masyarakat khususnya para pemandu di negara ini agar sentiasa mengamalkan pemanduan yang berhemah, pastikan had laju dipatuhi dan had muatan kenderaan tidak melebihi daripada yang dibenarkan bagi mengelak kemalangan maut terus berlaku di negara ini,” katanya.