Hasil Ops Kenderaan Thailand yang dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan telah mengambil tindakan terhadap 280 kenderaan dari Thailand atas pelbagai kesalahan sejak Januari hingga November lepas.

Menurut Pengarah JPJ Kelantan, Mahasan Mustapha, antara kesalahan paling ketara yang dilakukan ialah tiada Permit Edaran Antarabangsa (ICP) dengan sebanyak 257 saman dikeluarkan, laporan Bernama.

Selain itu, kesalahan lain yang turut dikesan termasuklah tiada lesen memandu sebanyak tujuh kes, lesen pemandu tamat tempoh (tiga), langgar syarat permit ICP (dua), cermin gelap (dua), kesalahan tenikal (sembilan), memotong di garisan berkembar (tujuh), dan lain-lain kesalahan (11 kes), katanya kepada pihak media semalam.

Mahasan berkata JPJ Kelantan melaksanakan Ops Kenderaan Thailand ini dengan objektif utama bagi mengawal kemasukan kenderaan Thailand ke Malaysia yang tidak mengikut peraturan dan memastikan pemandunya mematuhi undang-undang ketika berada di negara ini.

“Terdapat tiga pintu masuk ke Malaysia di sempadan Kelantan-Thailand iaitu Rantau Panjang, Pengkalan Kubor di Tumpat dan Bukit Bunga di Tanah Merah yang dikawal oleh JPJ melalui Stesen Kawalan Sempadan (SKS). Fungsi utama stesen ini ialah mengeluarkan ICP, menjalankan penguatkuasaan di pintu masuk sempadan dan merekodkan jumlah kemasukan kenderaan Thailand ke negara ini atau sebaliknya,” katanya.

Mahasan berkata sehingga November lepas, sebanyak 36,038 ICP dikeluarkan kepada kenderaan asing dengan SKS Rantau Panjang adalah pintu masuk paling banyak mengeluarkan ICP iaitu 20,358.