Sejak kebelakangan ini, kerap terbaca luahan pengguna pengangkutan awam termasuk KTM Komuter bahawa mutu perkhidmatan terbabit kian mengecewakan. Ini melibatkan tren yang tiba lewat termasuk pada waktu puncak dan sebagainya.

Ini telah mendorong Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) untuk berazam meningkatkan kualiti perkhidmatannya agar mampu setanding dengan pengangkutan awam lain terutamanya di sekitar Lembah Klang.

Menurut Pengerusi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Datuk Ir Nawawi Ahmad, keutamaan KTMB kini adalah meningkatkan kepantasan dan kekerapan perkhidmatan tren terutama pada waktu puncak, laporan Bernama.

“Orang ramai kini mempunyai lebih banyak pilihan bagi menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam yang mereka mahu. Walau bagaimana pun, kami menganggapnya sebagai persaingan yang sihat dan motivasi bagi kami untuk memperbaiki mutu perkhidmatan,” ujarnya kepada pihak media.

Menurut Nawawi, pengenalan Projek Penyambungan Jajaran bagi perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) pada Jun lalu, KTMB telah menghadapi kekurangan kira-kira 15,000 pengguna setiap hari. Ia adalah disebabkan oleh pertembungan laluan di mana jajaran baharu berkenaan melalui laluan sama dengan khidmat KTMB.

“Laluan sama seperti di stesen Subang Jaya dan Kelana Jaya. Sebelum projek penyambungan jajaran tersebut kita mempunyai 140,000 pengguna komuter dalam satu hari, namun kini kita hanya mempunyai 125,000 pengguna setiap hari,” katanya.

Dalam masa yang sama, Nawawi turut berkata sebagai tanda penghargaan kepada penumpang KTMB, pihak pengurusan bersetuju memberikan diskaun 50% bagi tiket konsesi warga emas, pesara kerajaan dan pesara tentera. Kadar diskaun berkenaan akan berkuat kuasa mulai 15 Januari 2017 untuk pembelian tiket di kaunter atau secara dalam talian bagi semua perkhidmatan ETS dan Intercity.

“Selain itu, kita juga bersetuju bagi memansuhkan caj pentadbiran RM2 bagi transaksi secara dalam talian,” katanya.