Bagi memberi lebih peluang kepada calon lulus ujian berkomputer, Koperasi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan (WP) Bhd dan Koperasi Institut Memandu Malaysia (KOPIMA) memperkenalkan kad ‘My Test’. Ia merupakan alat bantuan pembelajaran Kurikulum Pendidikan Pemandu (KPP01) bagi ujian berkomputer.

Menurut Pengerusi Koperasi JPJ WP Bhd, Mohammad Suhaime Ismail, calon boleh membuat latihan dengan cuba menjawab 500 soalan ujian memandu disediakan, termasuk melalui telefon bimbit. Melalui penggunaan kad ini, pengguna boleh mendapatkan nombor PIN untuk akses masuk laman web disediakan, laporan Berita Harian.

“Calon boleh cuba menduduki ujian ‘My Test’ sehingga 10 kali sebelum menduduki ujian sebenar. Mereka boleh mengetahui masa sebenar ujian diambil dan melihat semula jawapan yang salah. Saya boleh katakan calon yang menggunakan ‘My Test’ mempunyai peluang 100% untuk lulus kerana berdasarkan percubaan oleh calon yang gagal sehingga enam kali sebelum ini, calon itu mampu lulus ujian sebenar selepas tiga kali melalui ujian ‘My Test’,” katanya dalam sidang media yang berlangsung semalam.

Kad ‘My Test’ boleh dibeli dengan harga kurang RM10 di institut memandu di Lembah Klang bermula semalam dan di seluruh negara dalam tempoh dua hingga tiga minggu lagi.