Sarawak menunjukkan peningkatan bagi jumlah kes kemalangan jalan raya pada tahun ini berbanding tahun lepas iaitu bagi tempoh Januari hingga November.

Menteri Muda Pengangkutan Darat dan Udara dan Keselamatan Sarawak Datuk Lee Kim Shin berkata sebanyak 18,315 kes dicatatkan bagi tempoh Januari hingga November tahun ini berbanding 17,391 kes dalam tempoh yang sama tahun lalu, iaitu peningkatan 924 kes atau 5.3%.

Walau bagaimanapun, kemalangan maut menunjukkan penurunan sebanyak enam kes bagi tempoh sama, iaitu sebanyak 353 kes tahun ini berbanding 359 kes tahun lepas. Namun jumlah kematian bertambah daripada 396 tahun lalu kepada 397 tahun ini, laporan Bernama.

Katanya 70% kemalangan jalan raya di Sarawak disebabkan faktor individu itu sendiri.

“Kemalangan mengakibatkan kecederaan parah menunjukkan penurunan sebanyak 14 kes iaitu daripada 172 kes tahun lepas kepada 158 kes pada tahun ini. Manakala kes kemalangan menyebabkan kecederaan ringan turut menurun daripada 274 tahun lalu kepada 261 kes tahun ini,” ujarnya ketika melancarkan Kempen Keselamatan Jalan Raya ‘High Performance Team (HPT) on Road Safety’ dan Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena perayaan hari Krismas peringkat negeri Sarawak semalam.

Lee berkata HPT on Road Safety merupakan inisiatif yang dimulakan pada tahun 2015 dengan memberi tumpuan kepada empat jalan raya di Sarawak, iaitu sepanjang Jalan Miri-Airport, Jalan Bintulu-Kidurong, Jalan Matang, Kuching dan Jalan Bakun kerana kerap berlaku kemalangan jalan raya.

“Usaha yang berterusan dan konsisten amat perlu kerana setiap kematian yang berlaku di jalan raya akan merugikan individu terlibat, keluarga dan negara,” katanya.

Sementara itu, Lee berkata Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena Krismas merupakan usaha berterusan kerajaan dalam memberi kesedaran tentang kepentingan menitik berat aspek keselamatan jalan raya terutama menjelang musim perayaan.

Sehubungan itu, beliau mahu setiap pengguna jalan raya menanam sikap untuk lebih berhati-hati dalam diri masing-masing dengan mematuhi peraturan lalu lintas serta memandu dengan berhemah.