Volkswagen Golf facelift sudah pun didedahkan kepada umum, dan seterusnya, pengeluar dari Jerman itu akan mengeluarkan model prestasi yang terletak lebih tinggi daripada varian GTI, iaitu Golf R. Ia bakal tiba dengan dua pilihan jenis badan iaitu hatchback dan wagon.

Seperti yang dijangka, Golf R menerima penggayaan baru sama seperti Golf facelift yang lain, jadi, bampar dan lampu utama yang hampir sama juga digunakan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa rekaan yang unik untuk model prestasi ini.

Gril atas kenderaan ini contohnya, mempunyai lencana “R” sebenar, manakala ruang angin bawah tidak lagi menggunakan rekaan honeycomb, sebaliknya barisan segi empat tempat. Pada bahagian lain, cermin sisinya pula menggunakan warna perak, muncung ekzosnya mempunyai empat tempat keluar, berbanding dua sahaja pada model GTI. Ia kemudiannya dilengkapkan dengan diffuser dan lagi lencana R di pintu but.

Pada bahagian dalam, Volkswagen menggunakan sistem informasi dan hiburan Composition Colour baru secara standard, dengan varian yang lebih tinggi mendapat sistem Discover Pro dan skrin sesentuh 9.2 inci serta panel instrumen digital 12.3 inci.

Pengeluar Jerman itu juga berjaya menghasilkan kuasa yang lebih daripada enjin 2.0 liter TSI pada Golf R, dengan kini berkemampuan 310 PS kuasa dan 400 Nm tork, iaitu 10 PS dan 20 Nm lebih berbanding sebelumnya. Kuasa ini disampaikan kepada semua empat tayar melalui transmisi manual enam kelajuan atau automatik DSG, dan sistem pacuan 4Motion. Golf R juga boleh memecut 0-100km/j dalam masa 4.6 saat (lebih laju 0.4 saat).