Untuk memastikan keselamatan pengguna jalan raya di di Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2) dari terlanggar haiwan-haiwan ternakan, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) terpaksa membelanjakan kira-kira RM5 juta sepanjang tahun ini bagi membaiki pagar di lebuhraya tersebut yang diroboh atau dipotong oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, menurut laporan Bernama.

Ketua Pegawai Operasi PLUS Mohammad Fuad Khusairi menjelaskan, pagar-pagar berkenaan telah dipotong dan dirobohkan oleh penduduk di kawasan sekitar untuk membolehkan mereka melalui kawasan itu dan membawa serta melepaskan binatang ternakan memakan rumput di sekitar dan di tengah-tengah lebuh raya, berikutan rumput di LPT2 itu didakwa sangat subur.

Justeru, Mohammad Fuad menyeru dan memohon supaya penduduk sekitar LPT2 agar tidak memotong pagar tersebut kerana tindakan tersebut akan membahayakan pengguna lebuhraya berkenaan. Beliau juga menyatakan berikutan kesukaran untuk menahan mereka yang melakukan pencerobohan itu, PLUS akan mengadakan rondaan yang lebih kerap bagi memastikan kejadian tersebut tidak berulang.