Sedan segmen-C Proton Preve kini telah pun berusia lima tahun dalam produksi sejak dilancarkan pada 2012. Jika mengikut amalan pengeluar-pengeluar lain, generasi baharu model ini sepatutnya akan muncul sedikit masa lagi. Jadi, untuk membayangkan bagaimana rupa Preve generasi baharu tersebut, pakar rendering Theophilus Chin tampil dengan buah tangan terbaharunya.

Bayangan yang dihasilkan oleh Theo kali ini diasaskan dari Proton Persona. Rupa asal Persona yang ‘kurus’ dan tinggi telah dilebarkan dan direndahkan bagi memberikan rupa sebuah sedan yang lebih normal. Tiang-A telah ‘ditarik’ lebih kehadapan membolehkan bahagian bonet kelihatan lebih panjang.

Dengan dimensi sedan segmen-C yang lebih lebar, bahagian perincian lain seperti bar krom penuh pada gril hadapan, gril bawah yang lebih besar, lampu belakang, dan juga kemasan berbentuk diffuser pada bampar belakang turut boleh direka lebih lebar dan nampak lebih seimbang.

Setakat ini, tiada lagi berita dari Proton berkenaan model Preve generasi berikutnya. Tetapi, dijangkakan model sedia ada akan diberikan versi facelift dan bakal dijana oleh enjin-enjin suntikan bahan api terus TGDI dan GDI baharu Proton yang telah diumumkan tahun lalu.