Klik untuk besarkan

Terowong Genting Sempah akan ditutup selama 60 hari mulai 10 Januari 2017. Menurut ANIH Berhad, ia ditutup bagi menjalankan kerja-kerja penyelenggaran dalam terowong terbabit dari jam 8 pagi hingga 5 petang setiap hari.

Sehubungan itu, laluan kenderaan dalam Terowong Genting Sempah akan ditutup selama 9 jam sehari bagi memberi laluan kepada pelaksanaan kerja berkenaan. Laluan kontra akan diaktifkan sepanjang tempoh kerja tersebut. Ia akan dibuka semula seperti biasa dari jam 6 petang hingga 7 pagi.

Menurut ANIH lagi, walau bagaimana pun kerja-kerja penyenggaraan akan dihentikan pada cuti musim perayaan Tahun Baru Cina dan Thaipusam.

Oleh itu, ANIH turut menasihati pengguna supaya mematuhi papan tanda serta arahan yang diberikan petugas di lokasi. Malah mesej turut dipaparkan menerusi papan tanda elektronik (VMS) di sepanjang lebuh raya bagi membolehkan pengguna membuat persediaan awal.

Untuk sebarang maklumat, sila ikuti medium komunikasi seperti Facebook di Lebuhraya Pantai Timur dan laman Twitter di @LPTTrafik bagi mengetahui status dan keadaan terkini serta isu- isu lain di sepanjang jajaran lebuh raya KLK dan LPT 1. Pengguna juga dinasihatkan untuk mengikuti akaun laman sosial LPT untuk merancang perjalanan.