Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor Nazli Md Taib menegaskan pihaknya akan turut menyaman pemilik kenderaan yang dipandu oleh warga asing yang dikesan memandu tanpa lesen, menurut laporan Bernama.

“Saman tidak hanya dikeluarkan kepada pemandu, malah pemilik kenderaan yang dipandu mereka turut akan dikenakan saman,” katanya kepada pemberita selepas selepsai Ops Warga Asing di Plaza Tol Batu Tiga Isnin lalu.

Operasi berkenaan disertai 115 anggota JPJ serta 21 anggota Jabatan Imigresen Selangor dan berjalan serentak di tujuh lokasi seluruh Selangor yang dikenal pasti sebagai lokasi panas di mana ramai warga asing memandu kenderaan. Sejumlah 25 warga asing disaman kerana memandu tanpa lesen dan sembilan kenderaan persendirian dan perdagangan yang dipandu oleh warga asing disita oleh JPJ bagi tujuan pemeriksaan sepanjang operasi tersebut berjalan.

“Kesemua warga asing ini ada memandu kenderaan persendirian dan perdagangan dan terdiri daripada tujuh warga Pakistan, India (dua), Indonesia (tujuh), Bangladesh (1), Syria (1), Myanmar (lima) dan masing-masing seorang warga Yaman dan Kemboja,” kata Nazli.

Lebih 500 kenderaan diperiksa dan 173 saman melibatkan kesalahan antaranya tiada lesen memandu, lesen tamat tempoh dan memandu tanpa cukai jalan dikeluarkan dalam operasi yang bermula pada pukul 8 pagi sehingga pukul 12 tengah malam itu.