Persatuan Pengedar Petrol Malaysia (PDAM) menyangkal khabar angin yang beredar di laman media sosial, yang menyatakan bahawa harga bahan api akan naik, adalah tidak benar. Ketua PDAM, Datuk Khairul Annuar Aziz berkata mesej berkenaan yang menyatakan harga RON 95 akan naik 15 sen, naik 5 sen bagi RON 97 dan naik 20 sen bagi diesel adalah tidak berasas.

“Harga bahan api sebenar bagi Februari akan diumumkan malam ini selepas jam 8 malam. Ya, ia mungkin naik, tetapi itu bergantung kepada kerajaan,” jelas beliau, memetik laporan NST Online hari ini. Mesej yang dimaksudkan menjadi viral beberapa jam sebelum pengumuman rasmi dibuat.

Ia diumumkan pada hari pertama setiap bulan, berkuatkuasa pada 12am. Pada Januari, RON95 dijual pada harga RM2.10 seliter, RON97 pada RM2.40 seliter dan disel pada RM2.05 seliter. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah menggunakan sistem apungan untuk menentukan harga bahan api di Malaysia sejak 1 Disember 2014, berikutan pemansuhan subsidi bahan api berkenaan.