Selepas mengarahkan ianya perlu dihentikan serta merta, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai kemudiannya memberi amaran kepada syarikat perkhidmatan teksi motosikal Dego Ride agar tidak mencabar undang-undang negara setelah diarahkan menghentikan perkhidmatan tersebut atas faktor keselamatan, lapor Bernama.

Menurut Liow, perkhidmatan Dego Ride menyalahi Seksyen 23 Akta Pengangkutan Jalan Raya 1987 dan Seksyen 16 dan 47 Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang pengusaha syarikat tersebut boleh dihadapkan ke mahkamah. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan SPAD akan melancarkan operasi penyamaran bagi membanteras perkhidmatan teksi motosikal itu.

“Kita akan melancarkan operasi penyamaran serta-merta bagi menangkap mana-mana pihak yang menawarkan perkhidmatan atau pembawa motosikal Dego Ride. Pegawai penguat kuasa kita sedang bersiap siaga waspada dan kita akan mengambil tindakan tegas,” katanya.

Liow menjelaskan walaupun penggunaan motosikal mampu mengelak kesesakan lalu lintas namun ia juga membawa kemudaratan kerana berdasarkan statistik penunggang motosikal menyumbang kira-kira 62 peratus kepada kemalangan maut pada tahun lepas.

“Kita membantah kaedah pengangkutan menggunakan motosikal untuk mengambil penumpang yang boleh mendatangkan risiko tinggi kepada penumpang,” katanya.

Amaran ini dikeluarkan berikutan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Dego Ride, Nabil Feisal Bamadhaj sebelum ini dilaporkan mendakwa tiada peruntukan undang-undang yang menghalang mereka menawarkan perkhidmatan tersebut.

Selain dari menghalang operasi Dego Ride ini, Liow berkata kementeriannya mencadangkan agar teksi mini dengan kenderaan berkuasa rendah iaitu 1,000 CC ke bawah diperkenalkan sebagai ‘last mile transportation‘ untuk perkhidmatan jarak dekat dari stesen transit aliran ringan (LRT), monorel, KTM Komuter dan transit aliran massa (MRT) ke kawasan perumahan.

“Kita juga menyeru penduduk mengadakan pengangkutan untuk membawa penumpang dari stesen keretapi. Mereka perlu mendaftar dengan SPAD. Kita menggalakkan pengangkutan sambungan untuk meningkat pengangkutan awam kita,” katanya.