Penduduk sekitar Kuantan tidak lama lagi akan berasa lebih lega dengan kesesakan trafik yang berlaku sekarang di tengah bandar apabila projek jejambat Jalan Bukit Ubi dijangka siap 2 April ini. Sehingga masa ini, projek yang memakan belanja RM40 juta ini secara fizikalnya sudah siap 91.19 peratus.

Apabila siap nanti, jejambat ini akan memberi impak positif kepada lebih 100,000 penduduk sekitar kerana ia akan menjadi laluan tambahan kepada jalan sedia ada iaitu Jalan Bukit Ubi, Persimpangan Jalan Lim Hoe Lek – Jalan Bukit Ubi dan juga Persimpangan Jalan Bukit Ubi – Jalan Haji Juned.

Jejambat Bukit Ubi adalah sebuah laluan bertingkat berukuran 650 meter, dan mempunyai empat lorong  dua hala, iaitu dua lorong keluar dan dua lorong masuk, lengkap dengan lampu jalan dan lampu isyarat. Jalan dan persimpangan yang ada berhampiran jejambat ini juga dinaik taraf.

“Peratus kelewatan projek ini adalah minimal, iaitu hanya 1.31 peratus, dan ini bukanlah datang daripada kontraktror. Ia dijangka siap pada 2 April 2017 dan selepas itu, kami akan menjalankan sesi audit, yang boleh mengambil masa sehingga satu bulan untuk memastikan segalanya mengikut spesifikasi yang ditetapkan dalam kontrak,” kata menteri kerja raya, Datuk Seri Fadillah Yusof semasa melawat tapak projek hari ini.