Bagi model tahun 2017, Boon Siew Honda kini memperkenalkan Wave Alpha yang menerima peningkatan minor untuk pasaran tempatan. Terdapat dua varian yang ditawarkan bagi model ini; versi brek dram dan spoked wheels yang dijual pada harga RM4,535.74 dan juga versi brek cakera dengan cast wheels yang dijual pada harga RM4,927.74 – harga sudah termasuk GST.

Apa perubahan terbaru yang diberikan kepada kapcai ini? Satu daripadanya ialah warna baru, Pearl Nightfall Blue yang melengkapi dua pilihan sedia ada sebelum ini – Pearl Magellanic Black dan Vivacity Red. Selain itu, palang pemegang bahagian belakang juga diberi rekaan baru.

Model berkenaan juga kini diiktiraf sebagai kenderaan EEV, dengan versi terbaru Honda Wave Alpha ini didakwa mampu memberikan penggunaan minyak yang lebih baik berbanding sebelumnya. Kapasiti tangki petrolnya ialah 3.7 liter.

Disifatkan pengeluarnya sebagai pendahulu pasaran bagi pasaran kapcai dengan kapasiti enjin kecil, model ini dilengkapi dengan enjin 109.1 cc silinder tunggal dengan sejukan udara dan kuasa disalurkan melalui kotak gear empat-kelajuan. Kuasa yang dihasilkan ialah 8.3 hp pada 7,500 rpm dengan tork 8.59 Nm pada 5,500 rpm.

Ruang barangan yang ada dibahagian bawa tempat duduknya walaupun terhad, boleh memuatkan barangan bersaiz kecil yang dibawa. Ia didatangkan dengan kedua-dua ciri penghidup elektrik dan kickstarter, berat Wave Alpha ialah 93 kg dan sudah boleh didapati di semua bilik pameran Honda Impian dan pengedar sah mereka.