Bimbang dengan tindakan ramai daripada penunggang motosikal yang berteduh di bawah jambatan atau jejantas yang mengundang bahaya, kesemua syarikat konsesi jalan raya telah diarahkan supaya menyediakan tempat berteduh untuk mereka di beberapa lokasi tertentu, lapor Bernama.

Menurut Jabatan Kerja Raya (JKR), tempat berteduh ini perlu kerana jabatan itu menyatakan bahawa bawah jambatan atau jejantas bukannya tempat yang selamat dan selesa untuk berteduh ketika hujan. JKR bersetuju supaya perkara ini difikirkan dengan serius terutamanya di peringkat reka bentuk, yang mana kesan sosial perlu menjadi norma dalam parameter dan penilaian reka bentuk.

JKR juga percaya lorong motosikal khas juga perlu dibina, selain daripada membina tempat penunggang berteduh memandangkan perangkaan kemalangan yang melibatkan penunggang motosikal. Mereka juga akan menyediakan dua garis panduan untuk motosikal, reka bentuk kemudahan motosikal dan reka bentuk geometri laluan motosikal.

Sementara itu dalam satu kenyataan, Kementerian Kerja Raya pula berkata reka bentuk tempat berteduh itu perlu berdasarkan kepada keselamatan penunggang motosikal dan kesemua reka bentuk serta pembinaan jalan raya di masa hadapan perlu mengguna pakai elemen keselamatan ini.

Manakala Lembaga Lebuhraya Malaysia pula mencadangkan supaya pembinaan tempat penunggang motosikal berteduh menjadi satu daripada syarat yang perlu dilaksanakan oleh syarikat konsesi.