Jumlah pengeluar motosikal elektrik baru semakin bertambah kerana ia dilihat sebagai satu alternatif untuk masa hadapan. Oleh kerana itu, untuk menjadikan masing-masing lebih menonjol, syarikat-syarikat ini menggunakan rekaan yang unik, seperti boleh dilihat pada model E-Raw 3.1 hasil daripada Essence dari Perancis ini.

Mereka mahukan satu rekaan yang ringkas, tetapi dalam masa sama ada rasa klasik dan berteknologi terkini. Perkara pertama yang menarik perhatian adalah tempat duduk tunggalnya – yang dibuat daripada lapisan kayu dan mempunyai bentuk seperti bayangan sebuah motosikal biasa yang mempunyai tangki minyak (walaupun sebenarnya tiada). Menurut Essence, ia masih lagi selesa dan boleh dilaras mengikut kesesuaian penunggang.

Rangka utama motosikal elektrik ini adalah jenis Trellis, dan di belakangnya terdapat lengan ayun aluminium buatan khas. Terlekat di rangka ini adalah motor elektrik yang berkuasa 80 kW (107 hp)/ 180 Nm, dan ia mendapat kuasa daripada bateri 10.1 kWh. Dengan berat 167 kg, motosikal ini boleh memecut sehingga kelajuan 155 km/j dan boleh melakukan pecutan 0-100 km/j dalam masa 3.5 saat.

Pek bateri yang digunakan pada E-Raw adalah rekaan sendiri Essence bersama rakan kongsinya, Pierre-Yves, dan ia turut menggunakan sistem pengecasan pantas CCS. Dalam masa tiga puluh minit sahaja, ia sudah boleh dicas penuh dan boleh bergerak sehingga jarak 185 km.

Untuk paparan informasi, pengguna perlu menggunakan telefon pintar sendiri dan ia boleh diletakkan di satu tapak khas yang disediakan pada tengah pemegang. Tuil sebelah kanan digunakan seperti motosikal biasa untuk brek, tetapi tuil sebelah kiri pula adalah untuk sistem penjanaan semula kuasa untuk mengecas bateri, dan motosikal akan meluncur apabila ia ditarik.

Kelengkapan lain yang ada pada motosikal ini adalah rim Excel Takasago, brek Beringer, pemegang Renthal dan suspensi Ohlins. Essence merancang menghasilkan hanya 10 unit E-Raw, yang akan dijual pada harga 55,000 euro (RM258,000), dan setiap satunya akan mempunyai kelengkapan yang diubah suai khas untuk pembelinya.