Kerajaan Terengganu akan mempergiatkan usaha untuk membaiki atau menampal jalan-jalan raya minor yang rosak atau berlubang di seluruh negeri tersebut. Sebanyak RM45 juta akan diperuntukan bagi tujuan tersebut, laporan Bernama.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman , kerja-kerja penampalan jalan berlubang berkenaan diserahkan kepada kontraktor Permint Granite-HCM Sdn Bhd yang bertanggungjawab menyelenggara jalan-jalan terlibat selama lima tahun, bermula semalam hingga 2022.

“Jalan-jalan ‘minor’ ini adalah jalan-jalan kampung, kira-kira 7,500 kilometer, di mana penyelenggaraan tidak terletak di bawah pihak berkuasa tempatan (PBT) dan jalan-jalan yang tidak diwartakan sebagai jalan persekutuan.

“Asas projek ini dilaksanakan adalah bagi membantu menghindar kemalangan jalan terhadap pengguna jalan raya terutama pada waktu hujan yang kadangkala lubang berkenaan tidak kelihatan,” katanya selepas melancarkan projek kerja-kerja penampalan jalan-jalan minor Terengganu di Dataran Permata, Seberang Takir, semalam.

Ahmad Razif berkata pengguna jalan raya minor boleh membuat aduan secara terus kepada pihak kontraktor menerusi laman web ‘E-tapong’ jika berlaku sebaranag kerosakan di jalan terlibat dan jika maklumat yang diberikan tepat, proses pembaikan jalan akan dilaksanakan dalam masa 24 jam. Difahamkan laman web ‘E-tapong’ berkenaan akan diaktifkan dalam masa seminggu lagi.