Jabatan Siasatan dan Pengkuatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor telah mengadakan Ops Didik pagi tadi di empat buat sekolah di sekitar negeri ini dengan mengeluarkan 102 saman terhadap pelajar sekolah rendah dna menengah atas pelbagai kesalahan jalan raya.

Menurut ketua jabatan tersebut, Superintendan Kamaludin Mohamad, operasi bermula jam 6.30 pagi hingga jam 8 pagi itu dilakukan di hadapan beberapa sekolah dalam Daerah Ampang Jaya, Subang Jaya dan Sepang, laporan Berita Harian.

“Di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek Permai, Ampang Jaya, seramai 13 pelajar disaman kerana tidak mempunyai lesen memandu, 31 pelajar tidak memakai topi keledar dan tiga lagi tiada cukai jalan, selain menyita sebuah motosikal. Manakala di SMK Dengkil, Sepang, 14 pelajar disaman atas kesalahan tiada lesen memandu, tujuh tidak memakai topi keledar, dua saman melibatkan nombor pendaftaran fancy serta satu kesalahan tidak mempamerkan pelekat L dan P,” ujarnya.

Di SMK dan Sekolah Kebangsaan (SK) Puchong Perdana, 31 saman dikeluarkan terhadap pelajar atas dua kesalahan iaitu tiada lesen memandu (14) dan tidak memakai topi keledar (17).

Beliau turut berkata, 38 saman dikeluarkan kepada 33 ibu bapa iaitu 25 atas kesalahan tidak memakai topi keledar, lapan saman tiada lesen memandu, tiga saman bagi cukai jalan tamat tempoh dan dua lagi kerana tiada insurans.

Op Didik dilaksanakan bagi mendidik pelajar dan ibu bapa yang selama ini tidak mengendahkan peraturan jalan raya.