Mengotakan apa yang dikatakan pada awal Februari lalu, hari ini Kia Malaysia telah pun memperkenalkan varian baharu bagi Sportage iaitu Sportage GT CRDi diesel.

Sportage GT CRDi diesel ini dipadankan oleh enjin 2.0 liter turbodiesel dengan hamburan kuasa 184 hp pada takat 4,000 rpm dan tork 400 Nm antara 1,750 hingga 2,750 rpm. Penjana kuasa ini turut digandingkan dengan kotak gear konvensional automatik enam-kelajuan. Kia mendakwa penggunaan bahan api kombinasi adalah sekitar 6.5 liter per 100 km (15.4 km/l).

Ia juga dipadankan dengan Dynamax AWD yang menawarkan penarikan agihan kuasa pintar serta topang Macpherson bagi suspensi hadapan dan Multi-Link di belakang untuk memberikan kestabilan lebih selesa.

Sama seperti varian petrol, imej luarannya juga masih dikekalkan termasuk menampilkan lampu utama berbentuk tirus yang dipadankan dengan lampu nyalaan siang LED berbentuk bulat bina dalam. Manakala gril utama dengan rekaan signatur “hidung harimau” Kia terletak pada bampar hadapan. Ia diapit perumah lampu lampu kabus pada kedua-dua sisi, dan turut menempatkan lampu kabus dengan empat LED berbentuk empat segi umpama ‘kiub ais’.

Malah ia turut dipadankan dengan roda aloi kemasan krom bersaiz 19-inci bagi menyerlahkan lagi sifat sporty dan elegan SUV ini.

Pada bahagian belakang, lampu kombinasi juga berbentuk tirusbersama jalur LED tiga baris turut disertakan di dalam lampu berkenaan, imej yang kelihatan sempurna bagi varian GT, sama seperti versi petrol.

Bagi bahagian kabinnya, ia dilengkapi dengan pelbagai elemen teknologi terkini termasuklah sistem infotainmen multimedia, sistem bunyi enam-pembesar suara, kluster supervision dengan skrin TFT-LCD 4.2-inci, kamera undur, pendingin hawa auto dwi-zon, cermin pandang belakang elektrokromik, serta tempat duduk balutan kulit, tempat duduk pemandu dan penumpang hadapan dengan larasan elektronik.

Selain itu, ia turut menampilkan kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin, roda stereng dengan pedal penukar gear, Drive Mode Select (Eco, Normal, Sport), pengesan parkir hadapan/belakang, kawalan kelajuan, brek parkir elektronik dengan auto hold dan sistem pemantuan tekanan tayar.

Bagi aspek keselamatannya, dipadankan bersama enam beg udara, cagak ISOFIX serta dilengkapi dengan pakej bantuan pemanduan aktif penuh yang terdiri dari Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSM) yang menghubungkan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dan juga Sistem Stereng Berkuasa Elektrik (MDPS) dan juga Bantuan Mula Mendaki (HAC).

Sportage GT CRDi diesel ditampilkan dengan lima warna pilihan iaitu Cherry Black, Mercury Blue, Fiery Red, Snow White Pearl dan Mineral Silver. Ditawarkan pada harga RM159,888, setiap pembeliannya juga didatangkan dengan waranti lima tahun tanpa perbatuan terhad.

Untuk mengetahui perincian dan spesifikasi penuh bagi Sportage 2.0D GT-Line ini, sila layari CarBase.my.

GALERI: Kia Sportage 2.0 GT-Line petrol 2016