Boon Siew Honda, pengedar motosikal Honda di Malaysia telah mengumumkan bahawa Honda Wave 125i 2017 kini telah pun masuk ke pasaran tempatan. Dua varian ditawarkan bagi kapchai ini iaitu model yang dibekalkan brek cakera hanya untuk bahagian hadapan – dijual pada harga RM6,263, manakala versi yang diberikan brek cakera hadapan dan belakang dijual pada harga RM6,549. Harga yang dinyatakan adalah termasuk GST, tetapi tanpa cukai jalan, insuran dan pendaftaran.

Model versi 2017 ini diberikan lampu belakang baharu bersama lampu isyarat membelok yang kini telah dibina secara bersepadu. Rekaan tersebut dilihat lebih menarik berbanding rekaan pada model-model kapcai sedia ada Honda dimana lampu isyarat membelok direka berasingan dan kelihatan agak janggal.

Wave 125i dijana enjin empat lejang satu-silinder 124.9 cc dengan sistem penyejukkan udara. Menerima suapan campuran udara dan bahan api menerusi sistem suntikan PGM-Fi, enjin berkenaan mampu menghasilkan kuasa 9 hp pada takat 7,500 rpm serta tork maksima 10 Nm pada takat 5,500 rpm. Kuasa dialirkan ke roda belakang menggunakan rantai menerusi kotak gear klac centrifugal automatik empat-kelajuan.

Ruang storan berkapasiti 18-liter ditempatkan di bawah tempat duduk, mampu untuk menyimpan sebuah topi keledar full-face. Tangki bahan api juga diletakkan di bawah tempat duduk, mampu untuk membekalkan 5.4 liter petrol pada satu isian penuh. Berat keseluruhan Wave 125i ini ditimbang pada 105 kg untuk versi satu cakera brek, manakala model dengan dua cakera brek adalah 2 kg lebih berat.

Motosikal baharu ini telahpun diiktiraf sebagai Kenderaan Cekap Tenaga (EEV), dan menurut Honda ia mampu pergi sejauh 300 km dengan satu isian tangki petrol penuh, berdasarkan ujian standard ECE R40. Tiga warna ditawarkan untuk model baharu ini iaitu Candy Scintillate Red, Pearl Nightfall Blue dan Sword Silver Metallic.

Setiap pembelian Honda Wave 125i 2017 didatangkan dengan waranti pengeluar selama dua tahun atau 20,000 km, bersama tambahan setahun atau 10,000 km waranti untuk enjin. Model baharu ini bakal dipamerkan di semua bilik pameran pengedar sah Boon Siew Honda bermula esok.