Dengan Malaysia kini tidak lagi akan menganjurkan Formula 1 Malaysian Grand Prix bermula tahun 2018, Sepang International Circuit (SIC) berkemungkinan menganjurkan pula Australia Supercars Championship (juga dikenali sebagai V8 Supercars) tahun depan.

Berdasarkan daripada laman web siri perlumbaan tersebut, ketua pegawai eksekutif SIC, Razlan Razali telah terlibat dalam perbincangan dengan V8 Supercars untuk menganjurkan perlumbaan tersebut pada tahun 2018. “Kami perlu memastikan apa sahaja acara yang dianjurkan selepas Formula 1 dapat memberi kelebihan kepada kedua-dua belah pihak, iaitu litar dan juga pemegang hak,” kata Razlan.

“Kami perlu memastikan setiap acara mempunyai kesedaran dan dapat menarik orang ramai, kerana litar Sepang adalah satu tempat yang besar dengan kapasiti sebanyak 100,000 orang. Malah, kami sedang berbincang dengan V8 Supercars jika acara dapat dilakukan pada tahun 2018,” tambah beliau. Sebelum ini, siri perlumbaan tersebut telah membuat demonstrasi semasa KL City Grand Prix.

Razali juga menambah bahawa perbincangan sedang diadakan supaya warga Malaysia dapat menyertai V8 Supercars, dan ini akan dapat menarik penonton. “Apa yang penting adalah kami perlu mengadakan program kesedaran kepada warga Malaysia supaya 60% penonton yang hadir adalah dari Malaysia sendiri. Antara yang dibincangkan adalah untuk mempunyai kereta yang dipandu oleh orang Malaysia. Kita mempunyai bekas pelumba F1, bekas pemandu uji F1 dan pemandu muda yang mungkin boleh mewakili Malaysia,” jelas beliau.

“Kami telah berbincang dengan ketua pegawai eksekutif V8 Supercars, James Warburton, untuk acara dalam tempoh antara April-Mei-Jun. Kami dapat menerima baik sebarang masa yang mereka mahukan, cuma aspek lojistik perlu diambil kira,” tambah Razali.

Berkenaan siri perlumbaan itu sendiri, Razali memberitahu, “saiz kereta dan penampilannya adalah berbeza dengan kereta GT seperti Lamborghini dan Ferrari. Ia besar, bising dan api boleh keluar daripada ekzosnya. Saya rasa ia cukup menarik dan penting untuk kedua-dua pihak memastikan ia berjaya untuk kali pertama ini supaya boleh dilaksanakan pada tahun seterusnya.”

“Untuk aktiviti di luar litar, kami tidak mempunyai sebarang masalah berbincang dengan V8 SUpercars. Mereka terbuka untuk mengadakan apa sahaja aktiviti untuk menarik pengunjung. Aktiviti mendekati pengunjung oleh pemandu dan pasukan lumba juga tidak menjadi masalah.”