Menteri di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Seri Hamzah Zainudin menggesa pengusaha-pengusaha stesen minyak di negara ini untuk menjadi lebih kreatif untuk menjana pendapatan dan tidak semata-mata bergantung kepada hasil jualan bahan api sahaja, lapor Bernama.

Beliau menjelaskan, sebagai contoh, pengusaha stesen minyak boleh menjalankan perniagaan sampingan di stesen mereka untuk tujuan itu. “Terserah kepada pengusaha stesen minyak untuk mencari alternatif bagaimana untuk menjana keuntungan. Kreativiti mereka boleh digunakan untuk menjalankan perniagaan sampingan lain dipremis sama,” ujarnya.

Perkara ini dibangkitkan susulan daripada rungutan yang kedengaran bahawa sebahagian kecil pengusaha stesen minyak yang tidak gembira dengan perlaksanaan penetapan harga siling bahan api yang diumumkan setiap hari Rabu seperti yang berlaku kini.

Beliau turut menegaskan, pendekatan terbaru itu digunakan oleh kerajaan adalah bertujuan untuk mengutamakan keperluan pengguna kebanyakan, memastikan agar harga yang dikenakan adalah pada kadar pasaran semasa. Penetapan harga bahan api secara mingguan itu menggantikan harga bulanan, dan mengambil kira purata kos bahan api siap diproses serta kadar tukaran mata wang asing mingguan.

Sistem baru ini mula dilaksanakan pada 30 Mac lalu.