Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj berkenan berangkat merasmikan Masjid Perodua yang merupakan masjid pertama dibina oleh syarikat korporat di daerah Hulu Selangor.

Dikategorikan sebagai masjid pengurusan, masjid ini menawarkan pelbagai kemudahan kepada kakitangan Perodua dan penduduk sekitar termasuk bilik kuliah, bilik pengurusan jenazah dan kawasan khas untuk ibadah sembelihan korban.

“Masjid Perodua mampu menampung 3,000 jemaah dalam satu-satu masa dan direka bentuk dengan fungsi dan kecekapan yang terancang,” Pengerusi Perodua, Tan Sri Asmat Kamaludin berkata.

Pembukaan rasmi masjid ini turut dihadiri oleh Menteri Besar Selangor, YAB Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh serta wakil agensi kerajaan negeri dan persekutuan.

Pada majlis itu, Tan Sri Asmat turut mewakafkan masjid ini kepada Perbadanan Wakaf Selangor yang diterima oleh DYMM Tuanku Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj.

Masjid ini juga turut ditadbir oleh ahli profesional yang dipengerusikan oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh, juga disertai pegawai agama yang berkaliber untuk memastikan fungsi masjid ini diuruskan dengan cekap.

Perodua telah memperuntukkan kira-kira 8.86 ekar atau 38,850 meter persegi untuk pembinaan masjid ini dan kemudahannya digunakan oleh kakitangan Perodua serta masyarakat setempat. Ia menelan belanja sebanyak RM19 juta termasuk pembinaan Pusat Perkembangan Kanak-Kanak Perodua (PCDC).

Kompleks masjid ini dibahagikan kepada empat bahagian; yang mana bangunan utama masjid berkeluasan 3,567 meter persegi dengan peruntukan sebanyak RM10 juta. Bersebelahan masjid ialah PCDC, dengan keluasan tanah 2.7 ekar dan kompleks bangunannya seluas 2,099 meter persegi berjumlah RM9 juta.

“PCDC merupakan salah satu inisiatif tanggungjawab korporat kepada kakitangan kami dalam menyediakan kemudahan terbaik buat mereka,” kata Tan Sri Asmat.

Selain itu, Perodua turut membelanjakan RM20 juta untuk membina jalan raya bagi menghubungkan ibu pejabat dan masjid sekaligus untuk kegunaan masyarakat setempat.

“Perodua telah membelanjakan sebanyak RM39 juta secara keseluruhan untuk membina masjid, PCDC dan jalan raya demi manfaat kakitangan kami dan komuniti setempat,” kata Tan Sri Asmat lagi.

Masjid Perodua memulakan pembinaan pada Ogos 2014 dan siap sepenuhnya pada Julai 2016.

Sejak Ogos 2016, Masjid Perodua telah mengadakan pelbagai aktiviti antaranya ibadah korban dan mengedarkan daging korban tersebut kepada fakir miskin dan masyarakat setempat.

Pihak Jawatankuasa masjid turut mengadakan kuliah agama berterusan untuk masyarakat yang merupakan sebahagian daripada proses pendidikan kepada komuniti.