Kereta terbang mungkin suatu perkara yang bukan menjurus ke fantasi pada masa akan datang, bahkan bakal menjadi realiti. Toyota telah bersetuju untuk melabur sebanyak 40 juta yen (RM1,520,122) dalam Cartivator, menurut Nikkei Asian Review.

Buat masa ini, kumpulan tersebut sedang membangunkan kenderaan yang menyerupai drone, yang dipanggil Skydrive, di mana ia disasarkan bersedia untuk digunakan pada Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Berdasarkan informasi yang diperoleh dari laman web kumpulan terbabit mendedahkan kenderaan tersebut berukuran 2,900 mm panjang, 1,300 mm lebar dan 1,100 mm tinggi. Skydrive tiga-roda ini akan dilepaskan dan mendarat di jalan awam dengan lebih mudah, dan mampu terbang sekitar ketinggian 10 meter.

Ketika di udara, ia boleh terbang dalam kelajuan mencecah 100 km/j, apabila berada di daratan, kelajuan maksimumnya sehingga 150 km/j. Walau bagaimana pun, perincian yang lebih spesifik bagaimana kereta ini boleh bertukar antara mod dan anggaran efektif yang bakal digunakan tidak dapat dijawab kerana pembangunannya sedang berlangsung.

Ide untuk menghasilkan kereta terbang ini telah bersebaran sejak sekian lama, apabila ada beberapa syarikat seperti Uber dan Airbus mensasarkan bakal membangunkan kenderaan sebegini bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas. Walau bagaimana pun, perkara ini perlu mendapat peruntukan undang-undang, sistem pelesenan, peraturan trafik yang baharu bagi pembangunan dan implementasinya.