Persimpangan Bandar Tasik Puteri di Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (Latar) telah pun dibuka sejak semalam kepada lalu lintas.

Menurut Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa menerusi kenyataan yang dibacakan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya Datuk Seri Zohari Akob dalam majlis pelancaran tersebut, persimpangan ini akan memberi manfaat kepada hampir 60,000 penduduk sekitar, laporan Bernama.

Beliau berkata pembinaan laluan masuk sepanjang 500 meter dengan kos RM71.4 juta itu bakal menjadi laluan alternatif kepada penduduk kawasan berkenaan. Malah ia telah siap enam bulan awal daripada tarikh jangkaan.

Menurutnya lagi, tiada caj tol tambahan dikenakan kepada pengguna laluan ini,” katanya dalam teks ucapan yag dibacakan pada majlis perasmian persimpangan bertingkat itu dekat sini hari ini.

Ali berkata persimpangan itu juga dijangka mengurangkan kesesakan trafik di Bandar Baru Kundang dan Jalan Rawang-Batu Arang.

Menurutnya, projek itu merupakan antara yang mendapat kelulusan di bawah inisiatif kerajaan persekutuan menerusi Unit Kerjasama Awam Swasta bagi melaksanakan projek infrastruktur yang memberi manfaat serta kemudahan kepada rakyat