Fasa kedua Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Sungai Buloh-Kajang (SBK) telah pun dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pagi tadi. MRT Laluan SBK mempunyai 31 stesen dengan 19 stesen baharu bagi fasa kedua, di mana tujuh daripadanya merupakan stesen bawah tanah.

Perkhidmatan yang akan beroperasi mengikut kekerapan setiap 3.5 minit ini, mempunyai empat gerabak dapat memuatkan seramai 1,200 penumpang bagi satu perjalanan. Dianggarkan sebanyak 400,000 penumpang sehari akan menggunakan pengangkutan moden ini. Projek mega infra rakyat itu yang menelan belanja RM21 bilion bakal merubah corak hidup bagi kira-kira 1.2 juta penduduk yang tinggal di sepanjang 51 km laluan tersebut.

Malah ketika majlis pelancaran berlangsung, Perdana Menteri turut mengumumkan pengguna perkhidmatan MRT, LRT, monorel, dan BRT Rapid KL sedia ada dan puluhan ribu pengguna baharu dijangka menikmati diskaun 50% ke atas tambang perjalanan mereka mulai esok sehingga 31 Ogos 2017

Mengulas pengumuman Perdana Menteri tersebut, Dato’ Ir. Zohari Sulaiman, Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Rail Sdn Bhd yang mengendalikan perkhidmatan MRT SBK berkata pihaknya sedang bersiap sedia untuk menyelaraskan sistem tambang kesemua perkhidmatan terlibat untuk kemudahan semua pengguna.

Selaras dengan pembukaan fasa kedua MRT SBK kepada orang ramai mulai 4 petang ini, Zohari turut menyeru orang ramai untuk mengambil kesempatan menggunakan secara percuma perkhidmatan MRT fasa dua dari Stesen Kajang ke Stesen Muzium Negara sehingga tamat waktu perkhidmatan hari ini (17 Julai 2017) dengan tren terakhir berlepas dari Stesen Kajang dan Muzium Negara kira-kira jam 11.30 malam ini.

“Perkhidmatan fasa kedua MRT SBK akan beroperasi secara percuma di antara Stesen MRT Kajang dan Stesen MRT Muzium Negara, yang dihubungkan ke Stesen KL Sentral melalui laluan pejalan kaki bawah tanah, pada hari ini sebelum ia dihubungkan dengan sepenuhnya dengan MRT fasa satu dari Stesen MRT Sungai Buloh dan stesen-stesen LRT dan KTM di dalam jaringan rel bersepadu Lembah Kelang mulai 6 pagi esok,” kata Zohari.

Dengan pembukaan fasa kedua MRT SBK, Zohari berkata lebih 1,200 anggota Rapid Rail yang ditugaskan untuk mengendalikan perkhidmatan MRT SBK turut bersedia menyambut bilangan pengguna baharu perkhidmatan MRT yang dijangka meningkat 10 kali ganda sehari berbanding jumlah pengguna MRT sedia ada.

Berikutan jangkaan peningkatan jumlah pengguna baharu tersebut, terutamanya di stesen-stesen sambungan dan bersepadu, Rapid Rail telah dan sedang mengubahsuai beberapa stesen utama, antaranya Stesen LRT KL Sentral.

“Anjung Timur (East Wing) Stesen LRT KL Sentral telah siap diubahsuai dan dibuka sepenuhnya mulai hari ini sebagai pintu masuk kedua Stesen LRT KL Sentral.

“Anjung Timur Stesen LRT KL Sentral dilengkapi Pejabat Khidmat Pelanggan; 17 pintu penghadang otomatik; empat eskalator, kamera litar tertutup, 11 mesin penjualan token, kemudahan menambah nilai Touch ‘n Go, dan kemudahan untuk penukaran kad MyRapid yang biasa,” kata Zohari sambil mengingatkan pemegang kad MyRapid untuk menukar kad mereka kepada kad MyRapid Touch ‘n Go yang baharu untuk memastikan perjalanan yang lancar di antara sistem LRT dan sistem MRT yang baharu tersebut,” ujarnya lagi.

Tambah Zohari lagi, para pemegang kad MyRapid yang biasa (kad berwarna hitam) boleh menukar kad mereka kepada kad MyRapid Touch ‘n Go secara percuma di kebanyakan stesen LRT, BRT, dan monorel sehingga 31 Julai ini. Ia boleh dilakukan di Stesen LRT Subang Jaya, Stesen LRT Awan Besar, dan Stesen LRT Sri Rampai dari 7 pagi sehingga 7 petang, setiap hari, selain Pusat Kad Konsesi MyRapid di Hentian Akhir Bandar Pasar Seni.