Beberapa hari lalu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, dalam kenyataannya berkata, kerajaan sedang mencari kaedah yang boleh digunakan untuk melaksanakan sistem integrasi tiket yang menggunakan satu tiket bagi perkhidmatan rel di negara ini.

Ia melibatkan semua perkhidmatan rel termasuk KTM Komuter, sistem Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT), projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) Malaysia-Singapura dan projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) menghubungkan Pantai Timur dengan Lembah Klang.

Walau bagaimana pun, terkini, Liow sekali lagi membuat kenyataan dan memaklumkan sistem integrasi tiket menggunakan satu tiket bagi semua perkhidmatan rel di negara ini, akan mula beroperasi bulan depan dengan permulaan di 20 stesen komuter sekitar Lembah Klang dengan jumlah yang akan ditambah pada tahun hadapan.

Katanya, pelaksanaan sistem berkenaan akan dilakukan secara berperingkat mengikut fasa yang ditetapkan, laporan Berita Harian

“Kerajaan kini sedang bekerja keras menambah baik sistem pengangkutan awam supaya ia dapat memberi keselesaan dan perkhidmatan lebih cekap kepada pengguna. Saya juga mengarahkan pengendali KTMB supaya bekerjasama dengan Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) bagi menzahirkan kemudahan berkenaan,” ujarnya kepada pihak pemberita hari ini.

Dalam masa yang sama, beliau turut mengulas mengenai sistem pengangkutan awam yang sesuai untuk digunakan di Putrajaya.

Katanya, buat masa ini kerajaan masih belum memutuskan perkara itu, sama ada kemudahan tram atau monorel.

“Kita sudah ada MRT dan beberapa kemudahan perkhidmatan rel yang melalui Putrajaya, namun ia hanya setakat di hentian (Putrajaya Sentral) sahaja. Namun, perkhidmatan rel bagi kegunaan di dalam Putrajaya untuk melalui bangunan kerajaan masih belum dimuktamadkan.

“Kami akui Putrajaya memerlukan sistem pengangkutan awam moden kerana jika dilihat kini kesesakan lalu lintas di Putrajaya semakin meningkat dan kerajaan tiada pilihan melainkan memperkasakan sistem perkhidmatan awam di Putrajaya kerana ia adalah nadi pentadbiran negara,” katanya.