BMW Group telah mengumumkan kenderaan MINI yang bakal dijanakan dengan bateri elektrik sepenuhnya akan diproduksi berdasarkan model hatchback tiga-pintu standard.

Dijangka akan memulakan pasaran pada 2019, model baharu ini akan menampilkan penjana kuasa elektrik yang dibangunkan di kilang BMW di Dingolfing dan Landshut, sebelum dihantar ke fasiliti MINI di Oxford untuk dipasang pada kenderaan berkenaan. Sekaligus menambah variasi barisan sendiri ada iaitu model petrol, diesel dan plug-in hybrid.

Ini bukanlah suatu kejutan, memandangkan pada tahun 2008, syarikat ini telah menghasilkan MINI E, satu lagi hatch tiga-pintu janaan elektrik. Ia menggunakan motor elektrik berkuasa 208 hp/220 Nm dan bateri 35 kWh, memberikan pacuan dari 0-100 km/j dalam hanya 8.5 saat, dengan kelajuan maksimum 152 km/j dan mampu mencapai sehingga jarak 240 km.

Terbaru, BMW Group juga telah memperkenalkan Cooper S E Countryman All4 plug-in hybrid, yang dipadankan dengan enjin 1.5 liter pengecas turbo 136 hp/220 Nm serta dipadankan bersama motor elektrik 88 hp/165 Nm, bateri lithium-ion 7.6 kWh dan transmisi automatik enam-kelajuan. Dengan pacuan 0-100 km/j mampu dicapai dalam 6.9 saat, dan ia juga mampu dipacu sehingga 40 km dalam pemanduan elektrik sepenuhnya, dengan kelajuan maksimum sehingga 125 km/j.

Malah turut mengumumkan langkah ke hadapan, dengan semua siri model di bawah jenama BMW, MINI, Roll-Royce, mempunyai potensi untuk dipadankan dengan komponen pacuan elektrik, dengan penjana kuasa elektrik sepenuhnya atau plug-in hybrid sebagai pilihan tambahan bagi enjin petrol atau diesel. Malahan jenama Volvo juga telah mengesahkan bakal mengelektrifikasikan semua keretanya menjelang 2019.

BMW Group juga telah mengesahkan, bakal tampil dengan iNEXT iaitu model akan datang bagi barisan BMW i, bakal memasuki produksi pada tahun 2021. Bukan itu sahaja, model i8 Roadster juga akan diperkenalkan tahun hadapan dan X3 elektrik sepenuhnya pula pada 2020. Syarikat ini juga menjangka kenderaan elektrik mampu menyumbang antara 15 hingga 25% bagi keseluruhan jualannya menjelang tahun 2025.