Bersempena dengan acara Art Of Speed yang berlangsung hujung minggu lalu, Boon Siew Honda telah mengambil kesempatan untuk melancarkan cruiser terbaru mereka iaitu Rebel 500 2017. Model ini disasarkan untuk mereka yang mencari motosikal yang mudah ditunggang dan turut menjadi platform ubah suai pelbagai gaya.

Honda Rebel 500 dikuasakan oleh enjin dua silinder selari suntikan bahan api DOHC yang diambil daripada barisan model CB500 Honda dan ia mampu menjana 45 hp pada 8,500 rpm dan 44.6 Nm tork pada 6,000 rpm. Kotak gear yang dipadankan mempunyai enam kelajuan.

Dengan tayar hadapan gemuk bersaiz 130/90 R16 dan warna gabungan hitam dan kelabu, Rebel 500 tampil seperti sebuah bobber dan tangki minyaknya mempunyai kapasiti 11.2 liter. Berat motosikal ini adalah 190 kg dan tinggi tempat duduknya hanyalah 27.2 inci. Untuk paparan informasi, pengguna boleh melihatnya pada panel meter LCD ringkas dan berbentuk klasik.

Menjalankan tugas menyerap hentakan pada motosikal ini adalah fork hadapan 41 mm manakala di belakang pula terdapat dua penyerap hentak Showa Pro-Link. Untuk membrek pula, ia dilakukan oleh unit cakera berserta angkup Nissin di hadapan dan belakang. Sistem brek ini turut dilengkapi dengan ABS.

Honda Rebel 500 dipasarkan pada harga RM31,798 termasuk GST di Malaysia dan tiga pilihan warna diberi – Graphite Black, Millennium Red dan Matte Armoured Silver Metallic. Turut disediakan adalah pelbagai aksesori tambahan yang boleh dipilih daripada katalog rasmi Honda. Anda boleh melihat Honda Rebel ini di pusat pameran Honda Impian bermula hujung Ogos ini.