Walau pun kereta tanpa pemandu bakal muncul pada masa hadapan, namun India telah menyuarakan bantahan bagi penggunaan kenderaan seumpama ini di jalan raya negara mereka. Menurut laporan dari The Times of India dan Hindustan Times, menteri pengangkutan Nitin Gadkari berkata pihak kerajaan telah sebulat suara menguatkuasakan larangan penggunaan kenderaan tanpa pemandu di seluruh jalan di India.

“Kami tidak akan membenarkan kereta tanpa pemandu di India. Kami tidak akan benarkan sebarang teknologi untuk mengambil alih pekerjaan. Di sebuah negara yang memiliki kadar pengangguran, anda tidak memerlukan teknologi yang mengambil alih pekerjaan manusia,” ujarnya sambil menambah kereta tanpa pemandu adalah penghalang kerajaan yang sedang fokus untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan.

Tambahan pula, Gadkari telah memaklumkan kepada semua pengeluar kenderaan elektrik dari luar bahawa kementeriannya tidak akan memberikan sebarang pelepasan cukai dari duti import untuk jenis kenderaan sebegitu yang memasuki India. “Saya telah memaklumkan kepada semua pengeluar bahawa mereka boleh datang dan melakukan pemasangan di sini. Tiada isu mengenai pelepasan cukai,” jelasnya lagi.

Topik mengenai kereta tanpa pemandu ini banyak menerima respon daripada pengkritik dan penyokong, bukan setakat ada yang berpendapat ia bakal memberikan kesan terhadap peluang pekerjaan, bahkan ada yang menganggap penggunaannya juga lebih selamat. Malah ada juga yang beranggapan dengan adanya teknologi ini, ia dapat mengatasi kemampuan manusia yang biasa.