Sudah lebih satu tahun sejak prototaip Tesla Model 3 – model paling murah jenama itu – ditunjukkan kepada orang ramai, dan kini, kereta produksi akhirnya didedahkan. Unit pertama sedan elektrik baru itu telah disampaikan kepada pelanggannya dalam satu acara di kilang Tesla di Fremont, California.

Kereta yang lebih kecil daripada Model S ini masih mengekalkan reka bentuk luar yang sama, termasuk bahagian lampu hadapan, tiada gril dan lampu belakang LED yang berbentuk L. Dua pilihan rim ditawarkan iaitu yang mempunyai rekaan Aero bersaiz 18 inci secara standard, ataupun versi Sport 19 inci yang dijual pada harga lebih US$1,500 (RM6,400).

Untuk pertama kalinya, Tesla telah menunjukkan juga bahagian dalam Model 3 ini, yang mana menampilkan rekaan papan pemuka ringkas, dengan hampir tiada sebarang butang kawalan. Panel meter juga tiada, kerana semua informasi termasuk kadar kelajuan dan tahap bateri akan dipaparkan pada skrin 15 inci yang terdapat di tengah papan pemuka. Cermin belakang juga besar, sehingga ke atas kepala penumpang belakang.

Model 3 tidak mempunyai kunci seperti Model S dan Model X – mengunci dan menghidupkan kenderaan dilakukan hanya menggunakan aplikasi di dalam telefon. Pembeli juga boleh memilih pakej Premium Upgrades Pack bernilai US$5,000 (RM21,300) yang akan memberikan mereka tempat duduk dengan ciri pemanas dan larasan elektrik, sistem bunyi premium dan bumbung kaca.

Model 3 datang dengan lapan kamera, radar hadapan dan 12 pengesan ultrasonik yang memberikan bantuan kepada pemandunya dengan ciri seperti penghindar kemalangan dan brek kecemasan automatik. Jika pelanggan memilih pakej Enhanced Autopilot yang berharga US$5,000 (RM21,300), mereka akan mendapat ciri pemanduan automatik seperti adaptive cruise control, lane keeping, lane changing dan auto parking, manakala tambahan US$3,000 (RM12,800) lagi akan memberikan kemampuan pemanduan automatik penuh, bergantung kepada peraturan.

Seperti yang dijanjikan, harga bermula dari US$35,000 (RM149,800), dan pembeli akan mendapat sebuah kereta elektrik yang boleh bergerak 354 km, dan memecut dari pegun ke 100 km/j dalam masa 5.6 saat, sebelum mencapai kelajuan maksimum 209 km/j. Tambah US$9,000 (RM38,500) lagi, anda akan diberi pek bateri yang boleh bertahan untuk perjalanan sehingga 499 km, memecut 0-100 km/j dalam masa 5.1 saat dan kelajuan maksimum 225 km/j.

Satu lagi perkara, pada harga itu juga, pembeli harus membayar untuk mengecas kereta melalui rangkaian Supercharger Tesla, sementara bagi Model S dan Model X, servis ini datang percuma untuk 400 kWh pertama setiap tahun. Walaupun penghantaran sudah bermula, pengeluaran masih lagi di tahap yang perlahan, dengan peningkatan akan dilakukan secara progresif.