Sudah lebih satu tahun sejak Tesla Model 3 ditunjuk, tetapi, perinciannya masih belum didedahkan sepenuhnya. Walaubagaimanapun, satu sumber daripada forum pemilik Tesla Model 3 telah mendedahkan apa yang dilihat sebagai carta perbandingan antara Model 3 dan Model S, seterusnya memberikan kita informasi awal berkenaan kenderaan ini.

Memandangkan Model 3 akan diletakkan di bawah Model S dalam barisan model kenderaan Tesla, ia boleh dilihat kekurangan beberapa ciri – lagipun, ia akan dijadikan sebagai kenderaan Tesla paling mampu milik. Contohnya, Model 3 menawarkan jarak gerak sekitar 346 km, sementara Model S mempunyai jarak 400 hingga 539 km.

Carta ini juga menunjukkan masa pecutan 0-96 km/j yang boleh dilakukan oleh Model 3 adalah 5.6 saat, sementara Model S paling berkuasa iaitu P100D boleh melakukannya dalam masa 2.3 saat. Ada lagi, sementara pemilik Model S boleh menikmati penggunaan Tesla Supercharger secara percuma dan tanpa had, pemilik Model 3 pula perlu membayar setiap kali menggunakannya.

Pada aspek praktikaliti, jelas, Model S yang lebih besar, mempunyai ruang yang lebih luas, memandangkan ia boleh menempatkan lima orang dewasa dan dua kanak-kanak (dengan tempat duduk khas menghadap belakang), manakala Model 3 hanya boleh menempatkan lima orang dewasa sahaja dan menyediakan ruang kargo 396 liter melalui but yang perlu dibuka secara manual (Model S menggunakan but kuasa elektrik dan 850 liter ruang kargo).

Model 3 akan didatangkan dengan hanya satu skrin sesentuh 15 inci, sekaligus mengesahkan apa yang pernah dilihat sebelum ini dalam gambar spyshot. Sementara itu, Model S dijadikan lebih konvensional dengan dua skrin paparan – di hadapan pemandu dan skrin sesentuh 17 inci di tengah.

Carta ini juga seakan-akan mahu mempromosikan lebih banyak jualan Model S, berbanding Model 3, terutama sekali apabila melihat kepada masa penghantaran yang boleh dilaksanakan bagi kedua-dua model.

GALERI: Spyshot Tesla Model 3